„V letošním roce navazujeme v rámci Evropských dnů handicapu na téma psychiatrické péče a věnujeme se především dětem s psychickým onemocněním. Zjistili jsme minulý rok, že tahle problematika je trošičku opomíjená," uvedla Rosenbergerová. Připomněla, že děti s psychickým onemocněním bývají například po hospitalizaci vráceny do škol, kde však pro ně chybí potřebná péče sociálního pracovníka či speciálního pedagoga.

Problematice psychického zdraví dětí a mládeže se budou odborníci věnovat na pondělní konferenci, kterou Evropské dny handicapu začnou. Konference se zúčastní psychiatři, psychologové, pedagogové a specialisté na rodinnou problematiku nejen z České republiky, ale i z Polska, Francie či Lotyšska. Konference chce při řešení této problematiky rovněž vyzdvihnout funkci rodiny a její spolupráce se školou.

Součástí Evropských dnů handicapu bude také pondělní jarmark na Masarykově náměstí v Ostravě. Při prodejní výstavě se představí neziskové organizace pomáhající lidem s handicapem. Ve stejný den začne v Mléčném baru Naproti výstava prací dětí a mládeže s psychickým onemocněním.

Úterý bude patřit tradičnímu mezinárodnímu turnaji v kopané, kterého se účastní také hráči s mentálním postižením. Na programu je i beseda se zástupci ukrajinské nevládní organizace pomáhající lidem s postižením. Ve středu se při slavnostním večeru v Domě kultury města Ostravy budou rozdělovat ocenění Křišťálový kamínek. Součástí akce bude i výstava výtvarných prací dětí se specifickými problémy a ocenění autorů vítězných obrázků. Evropské dny handicapu ukončí čtvrteční mezinárodní vědomostní soutěž Co víš o EU? zaměřená mimo jiné na vzájemné porozumění mezi dětmi se zdravotním postižením z různých zemí.