Do jihomoravských nemocnic chodí na potrat stále méně žen. Ještě na přelomu tisíciletí jich podstoupilo dobrovolné ukončení těhotenství víc než čtyři a půl tisíce, předloni už to bylo téměř o osm set méně. Podle lékařů za změnou stojí lepší osvěta a účinnější možnosti antikoncepce.

Přestože si ženy dávají větší pozor, aby nechtěně neotěhotněly, možnost interrupce je stála žádaná. Od června loňského roku navíc můžou nově využívat takzvanou potratovou pilulku. Podle gynekologů je k ženskému tělu šetrnější. „Je podobná přirozenému potratu. Nejhorší, co se může stát, je případ, kdy se nepotratí celé plodové vejce a je nutné podstoupit chirurgický zásah," řekl primář gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno Petr Janků.

Přímo od lékaře

Tam si za osm měsíců pilulku vyžádalo dvaasedmdesát pacientek. „Zájem nás zaskočil. Mysleli jsme, že je odradí zdlouhavost procesu," dodal Janků s tím, že nadměrné krvácení může trvat od devíti až do třiceti dní.

Balení ženě podá přímo lékař a skládá se z několika prášků. „Na rozdíl od chirurgické interrupce, kterou lze provádět i ambulantně, mohou tabletu podávat jen lůžková oddělení gynekologických klinik," vysvětlil Janků.

Podle gynekologů je o novou metodu potratů velký zájem. „Myslím si, že do konce letošního roku budou lékaři většinu interrupcí řešit touto šetrnější metodou," odhadl primář.

V České republice jsou k dostání dva druhy potratových pilulek Mifegyne a Mispregol. „V loňském roce měla zdravotnická zařízení k dispozici přes tři tisíce balení," vypočítala mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Lucie Šustková.

Přes oblibu speciální pilulky podle zástupce primáře gynekologicko-porodnického oddělení boskovické nemocnice Miloše Nečase potratů za posledních dvacet let výrazně ubylo. „Tehdy byl jen jeden druh antikoncepce, dnes jich je velké množství a jsou také účinnější," řekl. V roce 1993 potrat podstoupilo téměř devět tisíc Jihomoravanek.

Podle Nečase jsou důležité i změny ve společnosti. „Dřív měly ženy rodinu ve dvaceti letech. Pak šly na potrat, protože už nechtěly další dítě. Dnes se mladí lidé tak neženou do zakládání rodiny," uvedl Nečas.Pro zvětšení klikněte.

Zkušenosti s potratovou pilulkou zatím nemá. „Zdravotnická zařízení je nakupují ve větším množství. V naší nemocnici to z ekonomického hlediska nemá význam. Na lék se ptají pouze jednotlivci," dodal.

Proti životu

Zatímco lékaři přání žen o interrupci respektují, odmítavě se k potratům staví například římskokatolická církev. „Jde o princip lidského života, který člověk dostává jako dar a nikdo jiný na něj nemá právo sáhnout. Početí dítěte už je nový život, který si zaslouží ochranu," uvedl kněz Viliam Gavula z Vacenovic na Hodonínsku.

Proti potratům bojuje také iniciativa Hnutí Pro život, která v Brně pořádá dvakrát do měsíce demonstrace na jejich zastavení. „Chceme, aby lékaři, politici i lidé dobré vůle podporovali opravdovou pomoc ženám, kterým se má narodit neočekávané dítě. Odmítáme také nezodpovědnost mužů, kteří jeho usmrcení považují za jedinou možnost, jak ženám pomoct. Takové rozhodnutí devastuje rodiny a celou společnost," vysvětlila Zdeňka Rybová z hnutí.

Farář: Trest za potrat? Život s hříchem

Vacenovice - Nezabiješ! Tak zní páté přikázání desatera, podle kterého se křesťané snaží chovat. Podle faráře Viliama Gavuly z Vacenovic na Hodonínsku ho potraty porušují. „Je to hřích proti životu," má jasno.

Bude postoj církve k potratům někdy benevolentnější?

Náš názor se nezmění. Jde o princip lidského života, který člověk dostává jako dar a nikdo jiný, ani on sám, na něj nemá právo sáhnout. Početí dítěte už je nový život, který si zaslouží ochranu. Pilulky, které způsobí, že se plod neuhnízdí v děloze, vlastně tento nový život zabíjí. Tohle není záležitost konzervatismu a liberalismu. Princip je jasný, tedy že lidský život je chráněný už od početí.

A co potraty kvůli ohrožení života matky?

V těchto případech není závažnost hříchu zabití nenarozeného dítěte tak velká. Ale u potratových pilulek jde o účelné zneškodnění zárodku. A to už je hřích proti životu.

Nemyslíte si, že největší trest pro ženu je skutečnost, že jde na potrat?

Částečně máte pravdu. Člověk se musí vyrovnat se svým svědomím, ale je tu také Bůh, který nás povolává na tento svět. Potom už si dotyčná žena musí dobře promyslet, jak se vypořádá právě s Bohem.

Jak řešíte situaci, kdy se vám u zpovědi někdo vyzná z potratu?

Kněží mají od biskupa pravomoc, že můžou za jistých okolností dát rozhřešení ženám, které projeví lítost a chtějí pokání. Tím největším trestem pro ně je fakt, že se svých hříchem musí žít.

Primář: Je třeba respektovat přání ženy

Brno - Přerušit dobrovolně těhotenství se ročně rozhodne téměř čtyři tisíce žen z Jihomoravského kraje. „Nejčastěji jdou na potrat kvůli nízkému věku nebo kariéře," tvrdí primář gynekologicko-porod-nické kliniky Fakultní nemocnice Brno Petr Janků.

Jaký mají gynekologové názor na potraty?

Obecně je dělají neradi. Ženám často radíme, aby si dítě raději nechaly. Devadesát procent mých kolegů je proti interrupcím, na druhou stranu musíme respektovat přání pacientek. Na nás je, abychom ženě pomohli složité rozhodnutí zvládnout, a to co možná nejšetrnější cestou.

Zajímáte se o důvody, které je k vám přivedly?

Většinou se snažím při rozhovoru zjistit, co za jejich rozhodnutím stojí. Mám spoustu pacientek, se kterými jsme po diskuzi zjistili, že důvod k ukončení těhotenství není tak závažný, a potrat na řadu nepřišel.

Jaké důvody slyšíte nejčastěji?

Mnohdy se jedná o ženy hodně mladé, které na roli matky nejsou připravené. Ty starší zase často upřednostňují kariéru. Setkávám se i s matkami, které už další přírůstek do rodiny nechtějí. Další si zase nejsou jisté svými partnery a rozhodují bez nich. To je podle mě také špatně.

Jsou dnes potraty bezpečné?

Komplikace můžou přijít po každém zákroku nebo léčbě. Je to individuální. Jsme připravení na všechno. Třeba interrupce pilulkou je bližší přirozenému potratu a je pro tělo šetrnější. Nejhorší, co se může stát, je případ, kdy se nepotratí celé plodové vejce a je pak nutné podstoupit ještě chirurgický zásah. Až ten dělohu vyčistí.

EMA ZEZULOVÁ
PETRA ČECHOVÁ
ALŽBĚTA NEČASOVÁ
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI