"Paní Miloslava Rezková-Hübnerová byla skvělou a úspěšnou atletkou, reprezentantkou, která kromě jiných úspěchů dokázala pro Českou republiku vybojovat i metu nejvyšší - zlatou olympijskou medaili," uvedl předseda ČAS Libor Varhaník a vyjádřil soustrast rodině a blízkým.

Atletka vyhrála olympijský závod už v 18 letech, tehdy jako jediná překonala laťku ve výšce 182 centimetrů, ačkoliv jela jen "na zkušenou".

"Na vítězný skok člověk nezapomene. Nebyl technicky moc vydařený, ale byl účinný. Laťka tam zůstala," vzpomínala po letech.

Zvýšenou motivaci jí po invazi vojsk do Československa dodal i fakt, že o nejcennější medaili bojovala se dvěma sovětskými závodnicemi. "Měla jsem velmi dobrou techniku a kotník," popsala přednosti výškařka nevysoké postavy, jež skákala ještě valivým stylem (tzv. stredlem).

O rok později se v Aténách stala také evropskou šampionkou výkonem o centimetr lepším.

Osobní a československé maximum pak postupně vylepšila až na 187 centimetrů z roku 1972. Po skončení kariéry působila jako organizátorka soutěží a závodů v Olympu Praha.

"Velice si vážíme toho, že i po skončení úspěšné atletické kariéry se od svého oblíbeného sportu neodvrátila, ale naopak práci pro atletiku zasvětila celý svůj život," řekl Varhaník.