Po diskvalifikaci Savinovové by měla zlaté medaile z Tegu a Londýna převzít Jihoafričanka Caster Semenyaová, jež skončila v obou závodech druhá. Šestadvacetiletá běžkyně se už předloni, kdy se objevila možnost diskvalifikace Savinovové, vyjádřila k případnému zlatu z Londýna zdrženlivě.

Čtěte také: Ruští atleti zřejmě přijdou po olympiádě i o MS. IAAF suspendaci nezrušila

"Asi by to bylo skvělé pro moji zemi, ale já jako sportovkyně bych z toho neměla radost. Na olympiádě někdo proběhl cílem jako první, ať už dopoval, nebo ne. Já byla druhá a to se nikdy nezmění," uvedla v listopadu 2015 Semenyaová, jež si v minulosti prošla anabází kvůli pochybnostem o svém pohlaví. Loni si suverénně doběhla pro olympijské zlato v Riu de Janiero.

Dodatečnou mistryní Evropy 2010 by se místo Savinovové měla stát Nizozemka Yvonne Haková. Česká půlkařka Lenka Masná se z původně šestého místa na ME posune na páté, ve výsledcích MS v Moskvě bude nově sedmá.

CAS v dnešním odůvodnění uvedl, že Savinovovou potrestal na základě jasných důkazů včetně údajů z biologického pasu. Její čtyřletý distanc platí zpětně od srpna roku 2015.

Usvědčující videonahrávka

V roce 2014 Savinovovou tajně nafilmovala její reprezentační kolegyně Julia Stěpanovová, jež chtěla upozornit na dopingové praktiky v Rusku. Savinovová na nahrávce přiznala, že si píchala testosteron a brala zakázaný steroid oxandrolon.

"Co jsme měli dělat? Copak by to šlo jinak? Tohle je náš systém a v Rusku to funguje pouze s léky. Oxandrolon se hodně rychle dostane z těla, trvá to méně než dvacet dnů," řekla Savinovová podle přepisu nahrávky pořízeného Světovou antidopingovou agenturou (WADA).

Úspěšná půlkařka také uvedla, že její manžel, bývalý běžec Alexej Farsonov, využíval své kontakty v moskevské antidopingové laboratoři k ututlání jejích pozitivních nálezů.

Tato nahrávka výrazně pomohla WADA ve vyšetřování dopingu v Rusku a vedla v listopadu 2015 k vyřazení ruských atletů z mezinárodních soutěží.