Bolt má za sebou jediný „ostrý" start v sezoně, na začátku května na Kajmanských ostrovech zaběhl stovku za 10,09 sekundy. Rychleji letos běželo hned 17 sprinterů. Bolt si z toho však hlavu nedělá. „Tehdy to nebyl povedený závod, navíc to bylo na začátku sezony, která je dlouhá. Od té doby jsem trénoval a jsem připraven," prohlásil v Římě. „Cítím se skvěle a všechno je perfektní, poslední týdny jsem pracoval na rychlosti a rychlostní vytrvalosti. Na závod se moc těším," uvedl.

Jeho největším soupeřem by měl být bronzový olympijský medailista Justin Gatlin z USA, který už letos dvakrát běžel pod deset sekund a jeho čas 9,91 z mítinku v Pekingu je druhým časem roku. V Římě je také třetí muž sezony a další Američan Michael Rodgers (9,96) či nestárnoucí Kim Collins z ostrova Svatý Kryštof a Nevis. Naopak chybí letos nejrychlejší Američan Tyson Gay i zraněný Boltův kolega z tréninkové skupiny Yohan Blake.

„Gatlin je zjevně ve výborné formě, ale nedělá mi to starosti. Soustředím se na mistrovství světa, o tom je celá letošní sezona," řekl Bolt. Hodně jeho soupeřů je zraněných a Bolt pro to má vysvětlení. „V olympijské sezoně všichni trénují více než normálně, takže je jasné, že jsou unavení a mohou se snadněji zranit. Já jsem se hodně soustředil na prevenci a nic mi není, jsem ve formě," ujistil.

Šestadvacetiletý Bolt v Římě prohlásil, že v letošní sezoně vstoupil do posledního olympijského cyklu a hry v Riu de Janeiro budou pravděpodobně jeho derniérou pod pěti kruhy. Rád by v roce 2016 potřetí za sebou vyhrál na tratích 100, 200 a 4×100 metrů. „Chci dokázat něco výjimečného. Chci být ještě čtyři roky nejrychlejší a chci si tu dobu pořádně užít," uvedl.

Užívá si i pobyt v Římě, kde vyhrál v uplynulých dvou letech – v času 9,91 v roce 2011 a loni v rekordu mítinku 9,76. Hýřil dobrou náladou, pózoval fotografům a sáhl ke svým tradičním gestům. Letos je mítink věnován památce slavného italského sprintera Pietra Menney, olympijského vítěze z Moskvy a světového rekordmana v běhu na 200 metrů, jenž v březnu zemřel. Bolt se s Menneou setkal před dvěma lety právě v Římě.

Kudlička má dobrou formu, kterou potvrdil ve úterý na mítinku v Praze na Strahově, kde se třikrát pokoušel o český rekord 581 cm. „Ani jsem nechtěl, přišel jsem si rozměřit rozběh na závod v Římě," řekl Kudlička. Maslák si chce spravit chuť po nevydařených startech v Šanghaji a Eugene, Prášila čeká letošní premiéra v Diamantové lize.