Úřadující halový mistr světa ze Sopot má sebedůvěry na rozdávání. A proč ne? Vždyť časem 45,27 sekundy vede světové tabulky, podle nich má být jeho největším soupeřem kolega Jan Tesař, který je skoro o sekundu pomalejší.

Halová atletika však skýtá mnohá úskalí, zvlášť u běhů hrají tvrdé lokty jednu z hlavních rolí. „Je toho dost, co se může stát," připustil Maslák. „Ale třeba z dráhy jsem ještě nikdy nevyšlápl, tak snad se to nestane teď. Pozor si na to moc nedávám."

Cíl je jasně daný. „Já bych rád obhájil tu jedničku, která tam svítí. Kdyby se mi to nepovedlo, tak bych byl trochu zklamaný, ale budu rád za každou medaili," prozradil. „A rád bych získal i druhou ještě se štafetou."

Maslák dělá pro úspěch maximum: vyhýbá se davům a baští vitaminy. „Snažím se nikam moc nechodit, abych nic nechytil. Beru to ale standardně, protože kdybych si z toho dělal těžkou hlavu, tuplem bych něco chytil," řekl.

Na halovém evropském šampionátu v Praze, který začíná už příští týden, těžko překvapí nějaký ze soupeřů. „Vypadá to, že přijedou bratři Borléeové z Belgie, kteří ale letos nemají oslnivou formu. Takže to jsem klidný," pousmál se svěřenec Dalibora Kupky. Jeho kouč bude mít v den finále pětačtyřicáté narozeniny. „To motivace moc není, ale určitě by bylo fajn, kdyby dostal dárek."

Dvořák se těší na čtvrtku a víceboje

Tou pravou motivací, kromě evropského titulu, však může být vousatý evropský rekord Němce Thomase Schönlebeho 45,05 sekundy z roku 1988. Maslákův národní rekord 45,24 sekundy je druhým časem evropské historie, na víkendovém šampionátu byl Maslák jen o tři setiny pomalejší.

„Věřím, že zvládnu nabitý program čtyř běhů ve čtyřech dnech, vždy jsem to zvládl," řekl. „A co se týče dlouholetého halového evropského rekordu… Mám ho v hlavě, ale uvidíme až při závodě."

Tomáš Dvořák, šéftrenér českých atletů, věří, že domácí výprava bude úspěšná. „Jako ta před dvěma lety v Göteborgu. Máme dva lídry evropských tabulek, další závodníci jsou také na vysokých pozicích," vypočítával bývalý desetibojař a trojnásobný mistr světa. „Těším se určitě na čtvrtku. Věřím, že i naši koulaři se mohou probojovat do finále, snad neztratí hlavu v O2 areně. Samozřejmě se, jako vícebojař, těším určitě na oba víceboje, jak na Adama Helceleta, tak i na Elišku Klučinovou."

A medaile? „Těším se i na to, že naši závodníci budou překonávat osobní rekordy a z toho by mohly být i ty medaile," řekl tajemně.