Pětadvacetiletý český reprezentant v Anglii zaujal svou výraznou proměnou. Zatímco výkony v disciplínách prvního závodního dne zůstal Adam Sebastian Helcelet za očekáváním fanoušků i sebe samotného, sobota byla jeho velkým dnem. Jak jinak si připomenout skok z dvacáté příčky na konečnou osmou pozici.

„Poté, co mi nevyšel první den, tak jsem už nevěřil, že se ještě vejdu do první desítky. Já ale nerad něco dopředu vzdávám. Rád bojuji až do konce a právě ten desetiboj je v tomhle ohledu nevyzpytatelný. Řekl jsem si, že už nemám co ztratit, pouze musím hodit za hlavu první den a začít od znova,“ prozradil po návratu domů Krkonošskému deníku turnovský rodák závodící nyní za PSK Olymp Praha.

Trenér Michal Pogány
Chválila nás i Helena Fibingerová, říká spokojený kouč Hrubé

Toho nadchla atmosféra na londýnském stadionu, kde se při hlavním programu tísnilo až šedesát tisíc lidí. „Věřte mi, bylo to nejlepší publikum, jaké jsem kdy zažil. Když jsem hodil oštěpem přes 70 metrů, byl to takový řev, že mi až naskočila husina. Čtvrtku jsem běžel s Britem Ashleym Bryantem. Diváci ho hnali a to byl až neuvěřitelný kotel,“ popisoval Helcelet kulisu, jaká v Londýně po dva týdny panovala.

Když český desetibojař na olympiádě v Riu dosáhl na zisk 8291 bodů, bylo z toho dvanácté místo. Nyní mu 8222 stačilo na osmé. Který závod tedy řadí výš? „Asi ten Londýn. Přece jen osmé místo na světě, to prostě zní víc než dvanácté na olympiádě,“ usmívá se Adam Sebastian Helcelet.

Šéftrenér českých atletů Tomáš Dvořák
Dvořák po Londýně chválí: Skvělý šampionát