Isinbajevová byla jedním z atletů, kteří nikdy neměli potíže s dopingem, ale doplatili na plošný zákaz a nemohli startovat v srpnu na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Jmenování Isinbajevové může podle zasvěcených vyvolat napětí mezi ruskou agenturou a světovou antidopingovou agenturou WADA, kterou hvězdná tyčkařka po trestu pro ruské atlety intenzivně kritizovala.

Prvním důležitým úkolem čtyřiatřicetileté Isinbajevové totiž bude vedení WADA přesvědčit, že ruská agentura je opět připravena bojovat proti užívání zakázaných látek a může znovu začít testovat sportovce. "Vrátit agentuře její kredit a zefektivnit boj proti dopingu, to jsou mé hlavní cíle," uvedla v tiskové zprávě Isinbajevová. "Budu se maximálně snažit," slíbila.

Rusada přišla o akreditaci v listopadu 2015 poté, co vyšlo najevo, že kryla státem řízený doping. Isinbajevová tak přišla o možnost vrátit se po mateřské pauze k závodům a krátce po hrách v Riu ukončila kariéru. Je rovněž favoritkou na šéfku Ruské atletické federace.