"Pokud bychom jim ustoupili a nechali je provádět všechny ty věci na ulici, tak bych se o náš národ začala bát," citovala agentura AP Isinbajevovou, která v úterý na šampionátu získala třetí titul v kariéře a oznámila přerušení kariéry. "Žijeme tady podle tradičních hodnot. Muži s ženami a ženy s muži a je to prostě historicky dané," dodala.

Isinbajevová také nesouhlasí s výzvami, aby sportovci kvůli zákonu bojkotovali zimní olympijské hry v Soči, které se konají v Rusku příští rok. "Olympijské hnutí a věci jako netradiční partnerské vztahy jsou dvě zcela odlišné věci. Proto doufám, že tahle aféra neovlivní hry v Soči," uvedla Isinbajevová s tím, že s účastí homosexuálů na hrách nemá nejmenší problém.

Dvojnásobná olympijská vítězka rovněž zdůraznila, že zákon homosexuální vztahy nezakazuje. "Nejsme proti tomu, aby spolu žili. Jen nechceme, aby to v naší zemi dávali najevo na veřejnosti. Proto jsem na straně vlády," prohlásila Isinbajevová.

Protest vyjádřil běžec Symmonds i švédské atletky

Podporu naopak homosexuálům vyjádřil například vicemistr světa v běhu na 800 metrů Američan Nick Symmonds, jenž věnoval svou stříbrnou medaili přátelům z řad gayů a lesbiček. Výškařka Emma Greenová-Tregarová a sprinterka Moa Hjelmerová zase nastoupily s nehty nalakovaných v barvách duhy, která se stala symbolem gayů.

Podle Isinbajevová však pouze ukázali, že nerespektují Rusko a jeho občany. "Možná jsme jiní než ostatní Evropané a lidé z cizích krajů, ale jde o náš domov a každý by to měl respektovat. Když přijdeme do zahraničí my, tak se také chováme podle tamních pravidel," prohlásila.

Bez odezvy nezůstal zákon, který pod trestem vysoké pokuty, vězení, a v případě cizinců i vyhoštění zakazuje propagaci "netradiční sexuální orientace" mezi nezletilci, ani u fotbalové federace FIFA a Mezinárodního olympijského výboru.

MOV vyjádřil znepokojení nad možným ohrožením bezpečnosti hostů a účastníků her v Soči, Mezinárodní fotbalová federace zase kvůli mistrovství světa, jenž bude Rusko hostit v roce 2018, požádal o podrobné vysvětlení.