„Počasí nám přeje, je tady pořád přes třicet stupňů a máme ideální podmínky na přípravu," uvedl padesátiletý držitel světového rekordu v hodu oštěpem.

Miroslava Topinková-Knapková
Skifařka Knapková přerušila kariéru: V září očekáváme narození miminka

Máte za sebou snad i více než měsíc přípravy v Jižní Africe. Jak to zvládáte?
Zatím panuje téměř stoprocentní spokojenost, všichni poctivě trénují. Snad jen Petr (Frydrych) měl trošku problémy s ramenem. Upřímně řečeno mám pocit, že to je zatím nejlepší příprava, jakou jsme kdy spolu udělali. Tréninky jsem klukům trošku změnil, mají je kratší, výbušnější a mám pocit, že jim to vyhovuje. Nebývají tak unavení. Je to postavené i na tom, že letošní sezona nebude přece jen tak dlouhá a vrchol je poměrně brzy, takže jsem přesvědčený, že to, jak to teď děláme, bude ideální. A jak už asi všichni víte, Kuba (Vadlejch) s Jardou (Jílkem) mají za sebou první závody. Kuba hodil přes 85 metrů, což je vynikající výkon. Navíc si myslím, že on sám úplně spokojený nebyl, protože má formu ještě na delší hody.

Nevyjela Vadlejchova forma moc brzo?
Ne, brzy to nebylo. Kromě jiného je fajn, když člověk začne s takovým výkonem. A on sám navíc na trénincích hází dál. Ano, je vynikající z hlediska metrů a na to, že je začátek sezony, ale na druhé straně Kuba jde zkrátka pořád nahoru. I třeba co se týká psychiky, je vidět, že dozrává, takže bych byl jen rád, kdyby se kolem těch 85 metrů stabilizoval s tím, že by mu to případně mohlo ulítnout i dál. Vím však, že je oštěp nevyzpytatelný.

A jak to bylo s vámi na soustředěních, taky jste šel do kontrolních závodů rád?
Jasně a přímo tady v Africe jsem snad vždycky tušil, že bych něco hodit mohl. Když se mi to povedlo, začal jsem víc věřit tomu, že celá sezona nebude špatná. I proto si myslím, že je dobře, když Kuba hodil tak daleko a věřím tomu, že se nejedná o předčasnou formu.

Miroslav Pelta
Revoluce ve fotbalové lize. Zatraktivnit ji má nadstavbová část

Čekají vaše svěřence v Africe ještě nějaké závody?
Ano, je tady ještě něco 11. dubna a kluci počítají s tím, že do toho půjdou. I proto měli teď trošku volnější režim v trénincích, aby právě úterý byli schopni hodit daleko. V podstatě to bylo ale i tak, že mě kluci sami přesvědčili, aby si mohli zazávodit. Že by to šli normálně z tréninku, což i vzhledem k tomu, že jedeme už třetí týden blok přípravy, jsem jim povolit mohl.

Letošní příprava vašich oštěpařů má ještě jednu zvláštnost. Když se vše sejde, mohou klidně všichni čtyři Vítězslav Veselý, Petr Frydrych, Jakub Vadlejch i Jaroslav Jílek odjet na mistrovství světa. Kromě Vadlejcha, který má už díky vítězství v Diamantové lize start jistý, jim totiž „stačí" hodit kvalifikační limit 83 metrů…
Určitě jsou víc v klidu, ale na druhé straně hodit 83 metrů není zase až tak úplně jednoduché. Třeba i vzhledem k tomu, že je sezona, a tím pádem i čas na splnění limitu kratší. Přesto věřím, že to všichni dají a že i v Londýně pak budou úspěšní.

Můžeme čekat, že třeba na konci první části sezony, okolo Zlaté tretry Ostrava, budou vaši svěřenci v dobré formě?

Byl bych moc rád. Přece jen jako ředitel mítinku bych je měl na něj nějak připravit, když už jsem jejich trenér, aby mi v Ostravě neudělali ostudu. A navíc si myslím, že oštěp bude na Tretře výborný, sejde se zase velká konkurence, a v neposlední řadě vím, že kluci v Ostravě vždycky chtějí házet daleko, protože je to před domácím publikem. A co vím, vždycky se na to i sami hodně chystají a těší.

Lucie Šafářová (vlevo) a Bethanie Matteková-Sandsová se radují z deblového titulu v Charlestonu.
Šafářovou vynesl titul z Charlestonu opět na druhé místo žebříčku

Když už jsme u ostravského mítinku, co vy sám říkáte na to, že se na Zlaté tretře objeví Jihoafričan Wayde van Niekerk, v podstatě stále čerstvý světový rekordman v běhu na 400 metrů?
Tahle informace mě opravdu hodně potěšila. Je to v současné době neskutečně velká sportovní hvězda a třeba jeho výkon v Riu byl pro mě největší událostí celé minulé atletické sezony. Bylo to fakt úžasné a sám jsem upřímně nečekal, že tak brzy padne světový rekord na čtvrtce. Navíc je to fajn i pro české publikum, že se v jednom závodě utká s Pavlem Maslákem. Teď je jen trochu pro nás škoda, že před Tretrou bude mistrovství Evropy družstev, přesto věřím, že i tak Pavel bude připravený a že to pro diváky bude velký tahák. Je to ale i tak, že Van Niekerkův souboj na třístovce nebude jediným tahákem letošní Tretry, která navíc bude v příhodnějším čase, takže můžeme očekávat hodně kvalitních výkonů.

Dovolte na závěr jednu zvídavou mimosportovní otázku jak zvládnete v Jižní Africe velikonoční svátky?
Upřímně řečeno my je tady vlastně ani neřešíme. (smích) Tady je to v tomhle ohledu takové všední a upřímně řečeno ani v podstatě nevím, kdy začnou. Nevím, co kluci, spíš si ale myslím, že vajíčka se tady barvit nebudou.

Emotivní loučení s kariérou prožil hokejový útočník a třebíčský rodák Patrik Eliáš před sobotním závěrečným domácím utkáním New Jersey s New York Islanders.
Legenda New Jersey Eliáš se loučil v slzách, dojala jej rodina