Pátá žena ze závodu na 30 km volnou technikou na zimních olympijských hrách v Soči porazila časem 33:27 o téměř minutu a půl Moniku Preibischovou, třetí skončila Petra Kamínková. Mužský šampionát vyhrál Jakub Zemaník (30:50).

Vrabcová-Nývltová už několik let kombinuje lyžování s běháním a jde jí to k duhu. Svůj loňský běchovický čas a nejlepší traťový výkon české běžkyně v historii závodu letos zlepšila o 15 sekund. V mistrovské kategorii mezi muži by obsadila jedenácté místo. Cílem devětadvacetileté závodnice je pokusit se nominovat na maratonské trati na olympijské hry do Ria.

"Celou trať jsem běžela v podstatě sama, ale běželo se mi dobře. Tenhle závod mám hodně ráda. Je to taková moje srdcovka," citoval vítězku web atletického svazu. Triumfy z obou let porovnávat nechtěla. "Každý běh je jiný. Ke konci to bylo trošku chaotické, když jsme dobíhali mužské závodníky, ale jsem spokojená," uvedla.

Za Zemaníkem, vítězem juniorské kategorie z loňského roku, vybojoval stříbro Vít Pavlišta časem 31:17, bronzový byl Milan Janoušek (31:36). "Poslední týdny jsem měl velmi dobrou formu a prodal jsem to i tady," řekl Zemaník. "Běželo se mi celou dobu skvěle. Při výběhu do kopce jsem se odhodlal k trháku, který vyšel. Je to pro mě velký úspěch, i když tady nebyla kompletní špička," konstatoval nový český mistr.