Do Ifranu odletí na měsíční soustředění už dnes. Po návratu plánuje začít závodit. V létě by chtěl atakovat osobní rekordy a dostat se do finále světového šampionátu v Londýně.

Achillova šlacha opavského rodáka Holušu bolela od října. „Nohu mi dráždily kalcifikace (zvápenatění), čímž se vytvářel pořád dokola zánět. Pomohlo mi až delší volno a po konzultacích s panem (profesorem Pavlem) Kolářem jsem začal od ledna pomalu zatěžovat. Šel jsem krok za krokem a každý týden přidával kilometry, aby si na to noha zvykla a nepřetížila se, což bylo zásadní, jak se později ukázalo," řekl Jakub Holuša.

Nenechte si ujít: Mladí fotbaloví Češi slaví postup na mistrovství Evropy

Nyní už je naprosto v pořádku. „Konečně mohu zas kvalitně trénovat a makat tak, jak to mám rád," řekl halový vicemistr světa.

Jakub Holuša se připravoval v portugalském Monte Gordu, které se mu líbilo při pobytech s Duklou na PMEZ. „Panovalo tam i ideální počasí. Mohl jsem kvalitně trénovat v místních borových lesích i na stadionu. Po každém tréninku jsem chodil ledovat do oceánu a v druhém týdnu jsem tam i plaval. Bylo to velice povedené soustředění," pochvaloval si devětadvacetiletý mílař, který se do českých rekordních tabulek v běhu na 1500 metrů zapsal časem 3:33,36 minuty loni na Diamantové lize v Monaku.

Při pobytu v Portugalsku viděl, jak jeho reprezentační kolega Filip Sasínek získal bronz na patnáctistovce na halovém mistrovství Evropy. Tam Holuša kvůli zranění nemohl obhajovat titul z Prahy. „Filip běžel i přes svůj věk jako zkušený závodník. Sice tam chybělo hodně kvalitních mílařů, z pražského finále nestartovalo osm kluků, nicméně na to se historie neptá a Filip vybojoval velice cenný výsledek," komentoval Sasínkovo vystoupení.

Čtěte také: Rosický je po operaci achilovky a sezona pro něho skončila