Mistrem světa se sice stal Johannes Vetter, ale druhé a třetí místo urvali Jakub Vadlejch a Petr Frydrych. Svěřenci Jana Železného si vytvořili skvělé osobní rekordy - 89,73, resp. 88,32. Na oslavu si před plnými tribunami Olympijského stadionu zaběhli čestné kolečko.

Na stupně vítězů se tak nevešel olympijský vítěz z Ria Thomas Röhler a komentátor televizní stanice BBC k tomu suše podotkl: „Oštěp? To je taková česká tradice.“ Rozbití německého bloku Češi nějak přehnaně nehodnotili.

Jakub Vadlejch v Londýně
Oštěpaři v Londýně zazářili. Vadlejch má stříbrnou medaili, Frydrych je bronzový

„Thomas to dneska nechytnul. I když co to je nechytnul, když přehodil 88 metrů? Je to pořád skvělý výsledek a nevím, kdy naposledy bylo čtvrté místo za 88,26? To by mě zajímalo. A je skvělé, že jsme jim to takhle uzmuli. Super úspěch,“ povídal po závodě Jakub Vadlejch, momentální česká oštěpařská jednička.

S Vetterem prohrál bitvu o titul o nicotných 16 centimetrů. „Zdá se to málo, ale v oštěpu je to pořád strašně daleko. Člověk prohraje i o centimetr,“ krčil rameny a překvapil názorem, že z plejády zezadu útočících soupeřů se v průběhu finále nejvíc obával svého parťáka.

„Péťa už ve dvaadvaceti překonal 88 metrů, a když se to hodí takhle brzo, tak je vidět, že na to tělo má. Proto bylo jen otázkou času, kdy se srovná fyzicky a psychicky. A srovnal se v pravý čas.“

Usain Bolt na MS v atletice, Londýn
Boltova kariéra skončila v křeči. Jamajská štafeta kvůli němu nedoběhla

Petr Frydrych se v minulých letech, ale i letos výsledkově trápil. Do Londýna se probojoval na poslední chvíli. Ovšem najednou byl silný a plný energie. Rovnocenně bojoval s německými soupeři, kteří přehodili 90 metrů. „Na šampionátu se všechny předchozí výsledky mažou a začíná se od nuly. Každý chce předvést to nejlepší,“ vykládal.

„Po závodě jsem Thomasovi řekl sorry. On mi odpověděl, že se mu omlouvat samozřejmě nemusím. V tu dobu jsem se chvíli cítil poněkud nepatřičně, protože za tuto sezonu by na pódium spíš patřil on. Jenže v atletice neexistují medaile za zásluhy. Bohužel. Je to o jedné hodině během celého roku. Je to kruté a krásné zároveň,“ dodal Frydrych.

Jakub Holuša na MS v atletice v Londýně
Holušův nečekaný budíček. Finalistu probudili v sedm ráno dopingoví komisaři