Jenže vyhlášený smolař nakonec ještě nevyběhl a sobotní program mistrovství republiky atletů v pražské Stromovce sledoval jako divák a fanoušek, i když ho pata od loňského prosince už vůbec nebolí.

"Nezačal jsem závodit, i když jsem se konečně zbavil vleklých problémů s levou nohou. Když jsem začal trénovat, začala mě bolet achilovka na pravé noze. Proto jsme se s trenérem rozhodli nevstupovat do poloviny halové sezony. Zvláště proto, když mi vedení Centra sportu ministerstva vnitra vyšlo vstříc, abych se neupínal k nějaké datu a pořádně se doléčil. Díky tomu jsme se rozhodli, že uděláme přípravu až na léto," řekl držitel českých rekordů na 60 a 110 metrů překážek.

Proto chce začít úplně od začátku. "V klidu zatrénuju, rozběhám se a vstoupím do závodů tak, aby to dávalo nějaký smysl," uvedl semifinalista olympijských her v Pekingu. "Levá noha mě už přestala úplně bolet. Přišlo to začátkem prosince z ničeho nic a se vším všudy, když jsem se vrátil z Německa od lékaře Bayernu Mnichov Hanse-Wilhelma Müllera-Wohlfahrta. Byl jsem za ním na čtyřdenní komplexní léčbě a ta zafungovala. Doufám, že je to napořád," řekl závodník pražského Olympu, který měl začátkem minulého roku namále, když se mu do paty dostal zánět a málem přišel o nohu.

S návratem na dráhu nebude spěchat

Teď už dobře ví, že problém s achilovkou se nedá uspěchat. "Na té pravé noze je to takový minizánět obalu achilovky. Jakoby jí trochu škrtí, k čemuž došlo poté, co jsem začal znovu trénovat. Musí se s tím opatrně a postupně, aby se z toho nevyklubalo něco horšího. Hlavně už nebudu nikdy spěchat s návratem na dráhu. To se mi nevyplatilo a teď chci všechno dotáhnout do konce," uvedl devětadvacetiletý rodák z Třebíče, který měl v sobotu odpoledne ve Stromovce komu držet pěsti.

Jednak manželce Jiřině, která vyhrál soutěž tyčkařek, a pak také Martinu Mazáčovi, svému pokračovateli v bitvách nad vysokými plůtky a následníku v zisku halových titulů. "Jiřinka letos prožívá velice dobré období a předvádí skvělé výkony. Myslím, že má nakročeno k sezoně, kdy by mohla sklízet úspěchy, i když to podle dnešního výsledku moc nevypadá," komentoval vítězných 440 centimetrů.

"Tady ovšem neměla soupeřky, ale na mistrovství světa v Sopotech má velké ambice. Podle mě bude bojovat o medaili," uvedl Svoboda. Pochválil i vítězný Mazáčův výkon a osobní rekord 7,64 na 60 m překážek. "Směřoval k tomu, aby běhal časy kolem 7,60, už delší dobu. Teď konečně prodal, na co má, a to je super. Má však ještě na mnohem lepší časy, protože má v sobě neuvěřitelnou ctižádost a dává do atletiky všechno. Tohle je takový bonus a udělal mi tím velkou radost," chválil tréninkového partnera ze skupiny Luďka Svobody.