Špotáková vede letošní světové tabulky výkonem 67,78 metru z ostravské Zlaté tretry a organizátoři dokonce počítají s variantou, že by mohl být překonán její světový rekord 72,28 metru. "Je proto připravena případná odměna 20.000 dolarů," řekl na dnešní tiskové konferenci ředitel mítinku Miroslav Ševčík.

Hlavním závodem bude opět běh na 1500 metrů, v němž Josef Odložil získal v roce 1964 stříbrnou medaili na olympijských hrách v Tokiu. "Je nejlépe obsazený za posledních pět let," prohlásil Ševčík. "Běžet by se mělo někde kolem 3:33," plánoval. Postarat by se o to měli zejména Etiopan Mekonnen Gebremedhin, který má letos na kontě čas 3:31,45 minuty.

Na trati 400 metrů překážek se poprvé střetnou česká rekordmanka a sedmá žena z loňského MS Zuzana Hejnová a Denisa Rosolová, jež zkouší ve své kariéře další změnu disciplíny. Halová mistryně Evropy na 400 metrů už má premiéru za sebou a čeká se, že poběží o dost rychleji než minulý víkend v Dubnici (56,42). Mohla by se tak stát konkurentkou své rychlejší kolegyně ze skupiny Rychlý holky trenérky Martiny
Blažkové. Na startu by měla být i vedoucí žena letošních tabulek Vanja Stambolovová z Bulharska a Natalia Anťjuchová z Ruska.

Dobře je obsazený trojskok mužů, v němž se představí mistr Evropy a vicemistr světa Brit Phillips Idowu či Rumun Marian Oprea. V tyči žen by měla být na startu vedoucí žena světových tabulek Alana Boydová z Austrálie, Němka Silke Spiegelburgová, vicemistryně Evropy, i česká naděje Jiřina Ptáčníková.

Pro české atlety bude mítink jednou z posledních šancí ke splnění limitu na ME. Do výšky bude skákat Jaroslav Bába, patnáctistovku poběží Jakub Holuša a do stometrového sprintu nastoupí český rekordman na čtyřstovce Josef Maslák. "Budeme testovat rychlost, moc šancí na stovce není," řekl jednadvacetiletý talent. Tuto neděli ho čeká v Bydhošti závod na 200 metrů, v němž by mohl zlomit český rekord Jiřího Vojtíka 20,60.

V hlavním programu mítinku Evropské atletické asociace pořadatelé připravili 13 disciplín, z toho šest ženských a sedm mužských. Na Strahov se mítink vrací po jedenácti letech a kvůli televizním přenosům z fotbalového ME se bude konat už odpoledne.