Vrcholem bude pro dvojnásobnou olympijskou šampionku srpnové mistrovství Evropy v Curychu. A právě tam jí budou chybět dvě největší rivalky – Němka Christina Obergföllová a také Ruska Maria Abakumovová.

Důvod?

Mateřství. Po Němce Christině Obergföllové, která se odhodlala založit rodinu po zisku světového titulu na loňském šampionátu, otěhotněla i světová šampionka z Tegu, osmadvacetiletá Abakumovová. Spolu se svým manželem, o pět let mladším oštěpařem Dmitrijem Tarabinem, čekají dvojčata. Holčičky se narodí v létě.

„Jsem z toho nadšený a připravuji se na to, jak mohu," prohlásil Tarabin pro server ruského atletického svazu. „Už pročítám všechny možné knížky. Chci být pro své princezny tím nejlepším vzorem."

Pro své dcery už vybrali i jména. „Ta vám ale neřeknu, je to zatím tajemství," vysvětlil bronzový medailista ze světového šampionátu.

Také Obergföllová se stane maminkou v létě. „Budeme rodiče, těšíme se, dítě přijde na svět v létě," řekl bývalý špičkový oštěpař Boris Obergföll, známější pod jménem Boris Henry. Příjmení si v důsledku sázky s životní partnerkou změnil při svatbě, která se konala loni v září zhruba měsíc po zlatém triumfu německé závodnice na mistrovství světa v Moskvě.

Kdy se k oštěpu Obergföllová vrátí, nechává oštěpařský pár otevřené. Vzdáleným cílem je ale start na olympijských hrách v Riu de Janeiro v roce 2016.

Absence Obergföllové i Abakumovové v Curychu nahrává Špotákové – ta bude usilovat o své první zlato z kontinentálního šampionátu, v její sbírce zatím chybí. V roce 2006 získala v Göteborgu stříbro, o čtyři roky později v Barceloně bronz a na posledním, nově zavedeném mistrovství Evropy v olympijském roce, vůbec nezávodila.