"Pokud se sportovec nebo funkcionář něčeho takového účastní, tak už bych rád tuto osobu nikdy neviděl v jakékoli funkci na olympijských hrách," uvedl dnes Bach na tiskové konferenci. "Představovalo by to pro mě tak přitěžující okolnosti, že by logickým důsledkem mělo být doživotní vyloučení z olympijských her," dodala hlava olympijského hnutí.

Bach zároveň připomněl, že on sám v minulosti coby předseda disciplinární komise MOV udělil doživotní tresty členům rakouského týmu v souvislosti s dopingovou kauzou na zimních olympijských hrách v Turíně 2006.

Šéf vyšetřovací komise MOV zaměřené na údajné podvádění v Soči Denis Oswald je však k případným doživotním trestům skeptický. "Můžeme dokázat, že o systematickém dopingu sportovci věděli? Nejde o to, že bychom se báli potrestat vysoce postavené Rusy. Jde spíš o pohled práva. Můžeme potrestat sportovce, pokud nic neprovedli a nevěděli, že k něčemu dochází?" uvedl švýcarský právník.

McLaren by měl ve své finální verzi zprávy například podat důkazy k dřívějšímu tvrzení bývalého šéfa antidopingové laboratoře v Soči Grigorije Rodčenkova, že pozitivní vzorky ruských sportovců byly vyměňovány za čisté dírou ve zdi laboratoře.

McLarena pověřila Světová antidopingová agentura (WADA) vyšetřováním ruského dopingu letos v květnu. Červencové zveřejnění první zprávy tohoto kanadského právníka vedlo k doporučení WADA vyřadit Rusko z olympijských her v Riu de Janeiro. MOV požadavku nevyhověl a nechal posouzení účasti ruských sportovců na jednotlivých sportovních federacích.

TAKÉ ČTĚTE: Hvězdná Isinbajevová bude v Rusku dohlížet na boj proti dopingu