OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE DENÍKU

Její trenér Jan Železný nikdy mistrovství Evropy neovládl, jí se to povedlo na čtvrtý pokus. „Tohle byl můj sen. Titul patří mojí rodině, kamarádům i fanouškům," říkala, když odložila českou vlajku a odkráčela z arény Letzigrund, jež jí přinesla tolik štěstí.

Co vám běželo hlavou, když byl konec?
Vidíte jásající českou výpravu a říkáte si, že to tak asi má být. Někdo nahoře mě tam má rád. A moje zlatá série? Je to neuvěřitelné.

Je vítězství o to sladší, že jste si ho musela vydřít?
Netuším, proč to bylo tak hrozné. Bylo to jen o jednom povedeném hodu, ale nakonec se můžu pochválit, že jsem zabojovala a vytáhla jsem se z hrozného pocitu. Ten závod byl jako zlý sen.

Kde jste v sobě hledala sílu to zlomit?
Řekla jsem si, že je to třeba moje poslední mistrovství Evropy v životě, a když jsem viděla trenéra, který omdléval, musela jsem v sobě něco najít. Nejsem pyšná na to, jak jsem házela, ale na to se historie ptát nebude.

Děkuju. Srbka mě vyhecovala

Proč jste před čtvrtým hodem zkrátila rozběh?
Občas to dělám na Diamantové lize, když jsem opravdu úplně na dně. Najednou moc nevíte co a není moc času něco měnit. Závod rychle běží a musíte něco zkusit. Občas mi to pomohlo a pomohlo to i teď, přestože Honza (trenér Železný) nechápal. Ale mně se to vážně několikrát vyplatilo, i když to vypadá příšerně.

Co jste říkala na překvapivé stříbro Srbky Jelačové?
Tatjana mi moc pomohla. Hned jsem jí děkovala, že mě vyhecovala. Řekla mi na to, že chtěla, abych vyhrála, protože jsem její vzor. Zato Honza povídal, že mě prostě nemůže porazit Srbka.

Napadlo vás, že by mohla vyhrát?
Není to moc známá oštěpařka, ale už jsem si myslela, že se to stane. Tisíckrát za závod si řeknete, že je všechno špatně. Ale pořád musíte věřit nebo to v sobě někde vydolovat. Budu dlouho vzpomínat.

Jak se na váš velký večer tvářil roční syn Janek?
Moc se mu to nelíbilo. Při závodě brečel, což mě docela rozhodilo, ale pláč Janečkovi neuškodí. Teď má maminku mistryni Evropy a jednou bude rád, že tady byl, až mu to časem řekneme.

MARTIN MLS