Od mistrovství Evropy družstev minulý víkend v Héraklionu nebyla na žádné regeneraci, dnes ráno vstávala se synem Jankem v pět hodin, dopoledne tři hodiny doma uklízela, pak sedla za volant a jela do Plzně. "To se neslučuje s výkony světové úrovně," pousmála se Špotáková. "Ale každý doma někdy uklízíme, ne?" prohlásila.

Dnešní závod brala s rezervou, i když chtěla vyhrát, hodit přes 60 metrů a hlavně zůstat zdravá. "Ale abych kvůli tomu výrazně omezila svou rodinnou činnost? To ne, od toho jsou jiné závody," podotkla oštěpařka, která se od loňského podzimu připravuje sama bez trenéra. "Všechno je tak, jak má být. Vzhledem k tomu, co jsem absolvovala, tak jsem tohle čekala."

Sezona je letos pro Špotákovou ve všem nová. Nejenže trénuje sama, ale její výkonnost není kdovíjaká. Atletický rok začala dvěma výkony pod 60 metrů a za cíl si dala každým závodem přidávat metry. To se jí dařilo, nejdál dosud hodila v Oslu 64,10 metru. "Ale pro tenhle závod to moje předsevzetí o zlepšování neplatilo," konstatovala v Plzni.

Na turnaji naháněla i psa

Špotákovou v neděli navíc zaměstnávali i fanoušci a kamarádi. "Když se padesátkrát podepíšu, dvacetkrát vyfotím, každý se mnou chce prohodit pár slov, to taky hodně vyčerpává. Na mistrovství republiky to tak vždycky bylo, takže pak je náročné soustředit se na závod. To si lidi neuvědomí," líčila třiatřicetiletá oštěpařka.

Příští týden ji čeká mítink Diamantové ligy v Paříži, na který prý formu vyladí víc. Pak bude lehce trénovat na další závody v Londýně a ve Stockholmu a potom ji čeká v Nymburce závěrečná příprava na MS. "Tam to bude nejdůležitější, tam si nejvíc odpočinu a připravím se, když tam budu dvanáct dní dopředu sama," plánovala.

O jejím nadhledu a klidu při dnešní soutěži svědčila i humorná scénka v sektoru, do kterého vběhl před jejím pátým pokusem pes a několik lidí včetně Špotákové ho začalo nahánět. "To byla legrace, já mám psy ráda, málem jsem ho chytila," vykládala Špotáková, jak se soustředila na svůj pokus. "To bylo dobré zpestření, když tam vběhla ta fenečka, chudák celá vyplašená," dodala s úsměvem.