„Bohužel jsem měl několik zdravotních problémů. To víte, že bych rád jel do Ria s jinými výsledky v kapse, ale musím se s tím poprat," hlásí třiatřicetiletý mistr světa i Evropy.

V letošní sezoně jste startoval zatím jen ve čtyřech závodech. Jaké problémy vás trápí?
Vše začalo už v Jihoafrické republice na soustředění. Pobolívaly mě různé části těla. Měl jsem problémy se zády a ramenem. Největší komplikace, které trvají i doteď, mám s achillovkami. Sice můžu trénovat, ale ne intenzivně. Musím se šetřit. Navíc jsem v Šanghaji na Diamantové lize chytil nějaký virus. Šlo o chřipku s těžším vývojem a netrvala jen pár dní. Čtrnáct dní jsem měl klidový režim a léčil jsem se u rodiny v Hodoníně. Zabralo mi nějaký čas, než jsem se vrátil do tréninku.

Příští týden začíná mistrovství Evropy v Amsterdamu. Jste na něj fit?
Na začátku sezony jsem uvažoval, že do Nizozemska vůbec nepojedu. Kvůli zdravotním problémům jsem se ale rozhodl, že je lepší si zazávodit. Beru to jako prověrku a jedu si to tam vyzkoušet. Potřebuju se prostě dostat do závodního rytmu.

Z výsledkového hlediska se upínáte spíš na olympiádu?
Pro atlety je letošní sezony neobvyklá. Hlavní akce byla vždy jen jedna, ale teď jsou dvě. Samozřejmě se medaili nebráním. Konkurence je však silná, nebude vůbec lehké udělat dobrý výsledek.

Dodal vám sebedůvěru i nedávný triumf na mistrovství České republiky v Táboře?
Republika je vždy fajn závod, ale není prestižní jak zahraniční mítinky. K prvenství jsem nepotřeboval velký výkon. Soutěž navíc narušil déšť.

Počasí zavinilo, že šlo o průměrné výkony oštěpařů?
Po prvních hodech přiletěla velice silná bouřka. Prvním pokusem jsem se dostal přes sedmasedmdesát metrů. Pak trvalo dlouho, než kluky pustili organizátoři kvůli bouřce do sektoru. Dvacet minut jsme čekali pod stanem nerozhýbaní. Proto byly takové výsledky. Já už jsem měl hozeno a dál jsem nepokračoval. Na vítězství to stačilo.

O Rio usilují i Petr Frydrych, Jakub Vadlejch či Jaroslav Jílek. Jak vnímáte současnou konkurenci v reprezentaci?
Vlastně nejde ani o reprezentaci, ale jen o naši tréninkovou skupinu v pražské Dukle pod vedením Honzy Železného. Jsme spolu každý den a konkurenci nějak neprožíváme. Na tréninku jsme partneři, v závodě soupeři.

Česká atletika však může do Brazílie vyslat tři oštěpaře…
Je to pro nás novinka, že jeden z nás nepojede. Většinou jsme se kvalifikovali všichni, nebo jeden z nás ne, protože nesplnil limit. Do naší skupiny teď přibyl Jarda Jílek. Je pravda, že je tam pomyslný boj o poslední místo do Ria. Zatím je mimo hru Petr Frydrych, ale ještě zabojuje. (Frydrychův výkon 82,19 metru je v sezoně zatím nejhorší maximum z českých oštěpařů pozn. red.)

Je pro vás lepší, že v Riu zaútočíte ze zadní pozice, než třeba v Londýně, kdy jste vévodil světovým tabulkám?
Radši jsem za přední pozici, protože máte v roce výsledkovou historii a vypovídá to o stabilitě výkonů. Bohužel jsem měl několik zdravotních problémů. To víte, že bych rád jel do Ria jinými výsledky v kapse, ale musím se s tím poprat. Věřím, že jsem natrénoval, jen se musím potkat se správnou technikou a cítit se dobře s oštěpem.

Využijete zkušenosti z předchozích dvou olympiád?
Předpokládám, že už se mnou nebude mlátit nervozita. (usmívá se) Hlavní je ale zdraví. Pak se to projeví do techniky hodu, což je alfa a omega celého oštěpu.

Jste při velkých závodech klidný člověk, nebo stresař?
Vždycky jsem na tréninku neházel daleko, ale závod mě vyhecoval a aktivoval ve mně výbušnost a dravost. Někdy až příliš. Pak jsem se nepotkal s technikou. Teď vidím, že se to vyrovnává, tak uvidíme. (směje se) Všichni říkají, když už člověk zažil velké akce, tak ví, jak na nich závodit. Jenže jde jen o jednu akci v roce, o hodinu H.

Sledujete zprávy o brazilských problémech jako vir zika či nedostavěné stadiony?
Nikdy to není tak horké. Brazilci zvládli i šampionát ve fotbale, což je akce, která si s olympiádou moc nezadá. Jediné, co mě trochu straší, je vir zika. Neví se, co všechno způsobuje. Jinak organizace a vše ostatní bude asi volnější, typicky pro latinskou Ameriku. Ale o to zajímavější. (culí se)