Robustní běžkyně středních tratí drtí soupeřky chlapským finišem. Dokázala to i v Londýně, kde vyhrála osmistovku a na patnáctistovce si doběhla pro bronz. „Jsem žena,“ brání se kritickým názorům urostlá Semenyaová.

Je to ale pravda? Každý to nemusí hodnotit jednoznačně.

Jihoafričanka má podle lékařských prohlídek vyvinuté mužské i ženské pohlavní orgány, místo vaječníků má však varlata. Když se letos v lednu vdávala (či spíše ženila), oblékla se do mužských šatů. Ano řekla své dlouholeté přítelkyni Violet Raseboyové.

To jí však nelze zazlívat. Lesbický vztah není nic neobvyklého. Caster se sice může považovat za ženu, ale její tělesné vzezření vykazuje ženské i mužské znaky.

Holuša, Farah
Holuša o Farahovi: Setkání mě nabíjejí optimistickou energií

Intersexuálové nebo-li hermafrodité se rodí poměrně často. Připadají prý na každý zhruba dvoutisící porod. Kde je tedy problém?

Sport dosud citlivé téma odmítal řešit. Jenže už musí. Atletek s podobným vzezřením se v poslední době vyskytlo víc.

Třeba v Londýně právě na osmistovce běžely další tři Francine Niyonsabaová z Burundi (doběhla druhá) 'a Keňanka Margaret Wambuiová (doběhla čtvrtá) či Docus Ajoková z Ugandy (vyřazena v semifinále).

Jisté je jedno: žádnou nečeká příběh, kterým si prošla Semenyaová.

SAMA PRÝ NEJLÍP VÍ, ŽE JE ŽENA

Vzpomínáte? Po triumfu na MS v Berlíně, kde v pouhých osmnácti letech nečekaně triumfovala na osmistovce, se ozvaly soupeřky. Po řadě protestů ji zkoumala lékařské komise IAAF. Zjistila mimo jiné vysokou hladinu mužského pohlavního hormonu testosteronu. Na nějaký čas se podrobila kůře na její snížení a v tu dobu šla její výkonnost dolů. Když však Sportovní arbitráž CAS rozhodla, že se přírodě nechá volný průchod, zjevila se opět „stará dobrá Semenyaová“.

„Nerozumím tomu, když někdo říká, že mám výhodu. Vždyť jsem žena. Když jdu čurat, čurám jako žena. Nechápu, když někdo říká, že jsem muž, protože mám hluboký hlas. Sama vím nejlíp, že jsem žena, bez jakýchkoliv pochyb,“ prohlásila ještě před cestou do Londýna.

Olympijský stadion pak viděl nejlepší čas tohoto roku 1:55,16. Semenyaová vytvořila jihoafrický rekord a zopakovala triumf z loňské olympiády. V Riu ji na pódium doprovodily Niyonsabaová a Wambuiová.

Adam Sebastian Helcelet
Desetibojař Helcelet: Nerad něco dopředu vzdávám

Největší problém? Už dříve se objevila informace, že hladina testosteronu těchto běžkyň je zhruba třikrát vyšší než u většiny sportovkyň. Na startu tak proti sobě stojí dva typy atletek: trénované ženy a trénované ženy s hyperandrogenismem, což je anomálie, jež se vyznačuje tím, že v ženském organismu vzniká víc mužských hormonů. Testosteron má anabolický efekt. Je dokázáno, že pomáhá k lepšímu výkonu. Nicméně pro antidopingové orgány to není téma.

ATLETICKÁ FEDERACE BUDE OPĚT JEDNAT

„Semenyaová prochází řadou kontrol, takže úroveň testosteronu v jejích vzorcích není z hlediska antidopingových pravidel nejspíš na závadu. Kromě toho se víc sleduje poměr testosteronu a epitestosteronu. Proto nikdy nebyla potrestaná. Další aspekty jsou na zvážení lékařské komise atletické federace, aby takové hraniční případy vyhodnotila,“ má jasno šéf exekutivy Antidopingového výboru ČR Jan Chlumský.

Šéftrenér české atletické reprezentace Tomáš Dvořák se k „případu Semenyaová“ vyjadřuje opakovaně kriticky. „Caster a spol. mají výhodu, a to se mi nelíbí. Sice se stále mluví o rovných šancích na startovní čáře, ale tohle je přesně naopak. Je to celé divné. V potaz by se měl brát většinový průměr. Já bych hlasoval pro jejich vyloučení ze soutěží. Ať si stěžují běžkyně, které tak přicházejí o medaile,“ sdělil svůj názor.

Je možné, že dojde na jeho slova. V září se má totiž rozhodnout, jestli Mezinárodní atletická federace IAAF půjde proti verdiktu CAS a prosadí opětné zavedení pravidla, které by dovolovalo účast žen jen s určitou hladinou testosteronu.

Kdyby k tomu došlo, potom by světový rekord Jarmily Kratochvílové na osmistovce 1:53,28 z roku 1983 vydržel nejspíš ještě další desítky let.

Vítkovická atletka Simona Vrzalová.
Atletka Vrzalová se mračit neumí: Na všechny soupeřky se směju

Celý případ má však i druhou stranu mince. Pro Semenyaovou se jedná o velice nepříjemné a místy ponižující okamžiky. Přitom se ničím neprovinila. Nemůže za to, jak se narodila a jak ji příroda stvořila. K jejím uším ovšem ze všech stran doléhají podezíravé a urážlivé názory.

Snaží se s tím vyrovnat po svém. „Nezabývám se tím. Jsem pozitivní člověk. Musím najít cestu, jak dotazy ohledně svého pohlaví co nejlépe odrážet. Nezajímá mě to. Není to můj, ale jejich byznys.“

Jak asi dopadne kauza atletek s vyšší hladinou testosteronu?

Vymaže někdy Caster Semenyaová světový rekord Jarmily Kratochvílové?