Teď už sem tam nasouká dlaně do obřích rukavic a jde se prát s boxery a rváči z MMA. Baví ho to: „Je to fajn oddych od atletického drilu."

Máte rádi rutinu, stereotyp? Pro sportovce znamená užitečnou berličku i malé prokletí: pořád je potřeba přicházet s něčím novým, aby měli náskok před konkurencí. Atleti nejsou výjimka. Dobře vědí, že ďábel se skrývá v detailu.

Zima je pro zkoušení novinek ideální. Závodů v halách bývá méně než během venkovní sezony a je víc času na „hraní".

Čtěte také: Překážkář Svoboda chce na halovém ME do finále

Vícebojař Adam Sebastian Helcelet, loňský vicemistr Evropy pod širým nebem, si hraje s vlastní hlavou: začal meditovat. Díky tomu ví, že musí za všech okolností zůstat pozitivní. „A nepropadat panice, když se mi nepovede nějaká disciplína," líčí. „Musím se soustředit sám na sebe, ne na ostatní."

Někdy stačí změnit trenéra a začnou se dít věci. Vyprávět o tom může třeba překážkářka (a v halové sezoně sprinterka) Zuzana Hejnová, jež s německým koučem Falkem Balzerem vyměnila objemy za kvalitu.

„Ze začátku jsem z toho byla zničená, nebyla jsem zvyklá. Ale teď musím uznat, že mi tenhle trénink sedí. Dá se z něj běžet rychlá čtvrtka," poví Hejnová. Mimochodem, trénuje v Česku, protože na její německé základně chybí hala.

Překážkáře Svobodu cepuje Daniel Hejret, což je muž, jenž pracoval pro fotbalovou Slavii a trenér Miroslav Beránek si ho na tři roky vzal do Kazachstánu.

„Trénujeme tak, abych zůstal zdravý a zpevňoval tělo," zmíní Svoboda.

To, že holohlavý démon nedávno zaběhl svůj nejrychlejší čas za posledních šest let, je malý zázrak: prošel si kolotočem zranění a po zánětu v patě spojeném s infekcí málem přišel o nohu.

„Jsem papírovej. Pokud mám zdravotní problémy, připraví mi kouč alternativní trénink, což je paráda. Zajímavé je, že i to stačí k tomu, abych byl připravený," oceňuje Svoboda.

Nepřehlédněte: Dvanáct set zápasů? Víc těší vítězství, říká Kadlec. Dosáhne na rekord?

Začíná čas velkého zimního účtování: o víkendu se v pražské Stromovce koná halové mistrovství republiky, kde se ještě dají splnit limity na evropský šampionát v Bělehradu (3. až 5. března).

„Rychlostně jsem na tom dobře," usměje se Hejnová. Je hladová, ráda by zaútočila na svoje časy ze životní sezony 2013.

A Svoboda? „Mám velké plány. V Lodži jsem sice zaběhl krásných 7,57, ale v tom času byla ještě rezerva."

Jak slibně to zní!