Předchozí
1 z 4
Další

Samozřejmě není náhodou, že zatímco pět doporučených SUV v dané cenové relaci je až na jednu výjimku neprémiových, pět nedoporučených ojetin se s jednou výjimkou sestává zase z prémiových značek a modelů.

Pokud tedy nechcete riskovat, že se vaše SUV za 300 tisíc pekelně prodraží na servisu, nedejte na vábení luxusních modelů. To, že auta původně za miliony spadla za poměrně krátkou dobu s cenou pod hranici 300 tisíc, má svoje dobré důvody.

Peugeot 607.
V těchto luxusních autech nebudete za snoby a koupíte je levně. Když máte odvahu

Začnemě ale vozy, kterých se bát nemusíte. 

Subaru Forester (2008 – 2013)

Subaru Forester.Zdroj: Subaru

Dnes již legendární „lesník“ od Subaru je dobře postavené robustní SUV se stálým pohonem všech kol, které se nezalekne ani těžšího terénu. Kvalita plastů v interiéru sice není právě ukázková, ale vnitřní prostor je dostatečný a praktický. Jízdními vlastnostmi Forester potěší asi úplně každého. Tužší podvozek brilantně zvládá město, horší silnice, ale i terénní vložky. Při koupi si však dejte pozor na korozi, která umí japonské vozy obecně potrápit a rapidně se zhoršuje po opravách bouraček.

Co koupit: Dopředu se sluší říci: zapomeňte na diesel. Dvoulitrový boxer-diesel je sice úsporný a solidně výkonný, nicméně svou spolehlivostí bohužel rozhodně nevyniká. Je proto mnohem lepší sáhnout po benzínovém dvoulitru 2.0i v kombinaci s manuální převodovkou. U toho totiž dostanete i redukci do terénu a velkou dávku spolehlivosti navrch.

Volvo XC90 (2002 – 2014)

Volvo XC90.Zdroj: Volvo

I za svých 300 tisíc můžete mít prémiové SUV, z jehož provozu vám nebude krvácet peněženka. Prakticky jedinou volbou v tomto ohledu je Volvo XC90 první generace, vyráběné švédskou automobilkou dlouhých 12 let. Na rozdíl od mnohé Německé konkurence je Volvo spolehlivé a jeho servisní náklady nejdou až na půdu. Na druhou stranu v terénu s ním příliš parády nenaděláte a dejte si pozor, jestli funguje pohon všech kol.

Škoda Octavia II.
Ne vždy se zadaří. Na tyto ojeté škodovky raději zapomeňte

Co koupit: V dané cenové relaci se v inzerci nejčastěji vyskytují verze se vznětovým pětiválcem o objemu 2,4 litru označeným jako D5. Ten je technicky vydařenou jednotkou, kterou netrápí příliš závad. Úplně ideální by bylo koupit starší verzi bez DPF filtru, ale ta už se dnes v dobrém stavu a s rozumným nájezdem shání velmi špatně.

Škoda Yeti (2009 – 2017)

Škoda Yeti.Zdroj: Škoda

Tuzemský Yeti bude pro mnoho vlastenecky založených řidičů první volbou při výběru ojetého SUV. A určitě se nejedná o volbu špatnou. Yeti je docela komfortní, poměrně praktický, dobře zpracovaný a koupíte-li správný kus, vydrží vám dlouhou dobu. Stejně jako u každého auta to chce zejména správnou údržbu a v tomto případě také sáhnout po správném motoru.

Co koupit: Vezmeme-li to z druhé strany, tedy „co nekoupit“, tak potom rozhodně ne první ročníky benzínových motorů 1.2 TSI a 1.4 TSI, které byly rizikové pro svoje rozvody. Mnohem lepší volbou jsou tedy slabší varianty dieselu 2.0 TDI o výkonech 110 koní (81 kW) a 140 koní (103 kW). Pokud hledáte vůz se čtyřkolkou, je dobré ověřit, zda majitel měnil olej v Haldexu.

Nissan Qashqai (2006 – 2013)

Nissan Qashqai.Zdroj: Nissan

První generace Nissanu s krkolomným názvem má svoje mouchy, zejména co se týče vnitřního zpracování a materiálů. Ale jak dojde na praktičnost, spolehlivost a ceny, je na tom nejprodávanější crossover od Nissanu velmi dobře. Na trhu se Qashqai objevuje velmi často, za 300 tisíc seženete poslední ročníky první generace a prakticky není známo, že by v některém ohledu Nissan vyloženě záporně „vynikal“.

Škoda Yeti a Nissan Qashqai.
TEST: Souboj ojetých SUV. Je lepší koupit Škodu Yeti, nebo Nissan Qashqai?

Co koupit: Pokud se spokojíte s nižším výkonem, není důvod nevzít léty prověřený atmosférický čtyřválec o objemu 1,6 litru. Ten vyžaduje jen rozumné množství benzínu, je tichý, kultivovaný a naprosto spolehlivý. Špatné nejsou ani dieselové agregáty 1.6 dCi a 2.0 dCi, ovšem u těch může pozlobit nechvalně známý filtr pevných částic, jehož výměna se značně prodraží.

Kia Sportage (2010 – 2016)

Kia Sportage.Zdroj: Kia

Při přechodu z druhé na třetí generaci prodělala korejská Kia Sportage obrovský skok kupředu. Zpracování je velmi slušné, stejně jako ergonomie, praktičnost a jízdní vlastnosti. Velmi solidní je potom i spolehlivost, díky které můžete Sportage třetí generace vcelku bez obav zakoupit bez vidiny větších problémů a nákladů.

Co koupit: Prakticky o žádném motoru u Sportage nelze prohlásit, že by byl vyloženě nespolehlivý. Slabší benzínové jednotky sice nevyniknou nízkou spotřebou či dravou dynamikou, ale všechny vydrží velkou spoustu kilometrů bez nadstandardního servisu. Špatnou volbou není ani vznětový motor 2.0 CRDI, u kterého zlobí jen tu a tam zanesený EGR ventil.

Tak, to by bylo. Teď už pojďme na "esúvéčka", která za ceny pod 300 tisíc koupíte také, ale dělat byste to neměli. I když tahle auta vypadají na první pohled lákavě.

Audi Q7 (2005 – 2015)

Audi Q7.Zdroj: Audi

První ročníky velkého nabubřelého Audi můžete dnes mít za velmi lákavé sumy, ovšem měli byste si uvědomit, že koupí to celé jenom začíná. Stejně jako na všechna prémiová SUV zmíněná dále, jsou i na Audi velmi drahé náhradní díly a mastodont z Ingolstadtu neexceluje ani v oblasti spolehlivosti. Je však jasné, že image „čtyř kruhů“ a vidina komfortu vzduchového podvozku je bezesporu lákavá.

Proč nekoupit: V inzerci nejčastěji narazíte na šestiválec 3.0 TDI. Jeho spolehlivost se sice řadí ještě mezi ty lepší, ale i tak je to spíše jednooký král mezi slepými. Ve velkém zde odchází vstřikovače, EGR ventily, DPF filtry nebo ovládání variabilní geometrie lopatek turba. Ještě o něco hůř je na tom silný osmiválec 4.2 TDI, pověstný pro své chrastící rozvodové řetězy. Kvůli nim musí mimochodem celý motor ven z auta.

Volkswagen Touareg (2002 – 2010)

Volkswagen Touareg.Zdroj: Volkswagen

Stejně jako níže uvedený Cayenne, má i Volkswagen Touareg s Q7 mnoho společného. A to znamená i společné neduhy a nedostatky ve spolehlivosti. Platí tu tedy prakticky vše, co je zmíněno již výše. Ačkoliv tedy vrcholné SUV od Volkswagenu láká z mnoha důvodů, je lepší tomuto vábení nepodlehnout. Může totiž přijít pěkně draho.

Zajímavé klasické škodovky, které zrovna hledají nové majitele.
Toužíte po klasické škodovce? Na prodej jich je řada. Tyhle jsou nejzajímavější

Proč nekoupit: Oproti Q7 má Touareg ještě jednu „perličku“, kterou je vznětový desetiválec 5.0 TDI. Famózní motor s obřím točivým momentem totiž nejen, že dává za uši automatické převodovce, diferenciálu, poloosám a dalším komponentům, ale sám o sobě má velkou spoustu vad. Objevují se zde problémy s nedochlazováním zadních válců, které přichází o kompresi a umožňují vodě, aby pronikala do oleje. Dále se sypou vodní pumpy, vstřikovače a další „běžné věci“, náležící starým turbodieselům.

Porsche Cayenne (2002 – 2010)

Porsche Cayenne.Zdroj: Porsche

Kdo by alespoň jednou v životě nezatoužil po legendárním Porsche. A jedno z nejlevněji nabízených Porsche není sporťák, nýbrž první generace velkého SUV Cayenne. Jeho nízká cena je však snadno odůvodnitelná opět potenciálně enormními náklady.

Proč nekoupit: Cayenne si více lidí zakoupilo s benzínovým motorem a často najdete v inzerci hlavně osmiválec o objemu 4,5 litru. O jízdním projevu a výkonu zde nemůže být pochyb, ale motor se předčasně a nadměrně opotřebovává a obrušují se u něj vnitřní povrchy válců. Problematický je také systém vzduchového odpružení. Kompresor tohoto podvozku sám stojí několik desítek tisíc a to je teprve začátek.

Land Rover Discovery (2004 – 2009)

Land Rover Discovery.Zdroj: Land Rover

Britská klasika, která zvládne městskou džungli i opravdový terén. Bohužel také „britská klasika“ v podobě chybové elektroniky, závadového podvozku, nespolehlivého motoru a dalších neduhů, které vás mohou připravit o nervy i peníze. Ještě předtím, než koupíte schopné britské SUV z druhé ruky za pár peněz, je tedy dobré sehnat si někoho, kdo těmto autům pořádně rozumí.

BMW řady 7.
10 dostupných aut, ve kterých budete vypadat bohatší, než ve skutečnosti jste

Proč nekoupit: Jedním z největších problémů je turbodiesel o objemu 2,7 litru, který najdete v inzerci nejčastěji. Ten má problém s rozvody, olejovým čerpadlem, EGR ventilem a vstřikováním. Výjimkou nejsou fatální závady, kdy se motor přidře na klice, nebo mu prasknou rozvody a dojde k havárii. V tu chvíli se většinou shání rovnou celý nový motor.

Chevrolet Captiva (2006 – dosud)

Chevrolet Captiva.Zdroj: Chevrolet

SUV od Chevroletu, který se stáhnul z našeho trhu v roce 2014, je mezi nedoporučenými SUV jediným neprémiovým modelem. Jeho servis vás tedy pravděpodobně nebude bolet tolik, jako u výše zmíněných případů, ale i tak si problémů užijete opravdu dosyta.

Proč nekoupit: Nejčastěji je Captiva k mání se základním čtyřválcem o objemu 2,4 litru. Ten se sice nijak výrazně nesype, ale na relativně velké SUV je vcelku slabý a "vynikne" vyšší spotřebou. Tím největším problémem jsou však poddimenzované díly. Často se předčasně mění spojka, u dieselů klepe dvouhmotový setrvačník, ohýbají se tyčky stabilizátoru na přední nápravě a často se majitelé setkávají se zadřeným kompresorem klimatizace.