Patrně tím největším tahákem dvou novinek je jejich motor. Pětiválec o objemu 2,5 litru je pokračovatelem více než čtyřicet let starého rodokmenu a chlubí se osmi oceněními Mezinárodní motor roku ve svojí kategorii.

V útrobách obou modelů, tedy jak v RS 3, tak i v TT RS, nabízí motor shodný výkon 400 koní (294 kW) a točivý moment 480 Nm. V obou případech se také jeho síla přenáší skrze automatickou převodovku na všechna kola.

Zatímco RS 3 v karosářských variantách Limuzína (sedan) či Sportback (pětidveřový hatchback) zrychlí z nuly na sto za 4,1 sekundy, TT RS je s časem 3,7 sekundy vůbec nejrychlejší z rodiny RS modelů. Svým zrychlením se může dokonce měřit s nejedním supersportem.

Audi RS 3 Sportback.
Audi RS 3 je nejsilnější hot hatch světa. Má 400 koní

Nyní už ale ke slíbeným cenám. Vůbec nejlevněji můžeme vůz s vrcholným pětiválcem pořídit za 1 469 900 korun - za tuto částku dostaneme RS 3 Sportback. O kus elegantnější karoserie sedan vyjde o 42 000 korun dráž, konkrétně na 1 511 900 korun. Za tyto ceny dostaneme poměrně bohatou základní výbavu, čítající třeba 19“ kola, sportovní podvozek RS s progresivním řízením, MMI rádio se sedmipalcovým displejem, kožené čalounění Nappa a další prvky.

Kompletní ceníky obou verzí modelu RS 3 najdete zde.

TT RS Coupé přijde na 1 843 900 korun a zde jsou navíc sportovní sedadla čalouněná v kombinaci Alcantary a kůže, řada asistenčních systémů a digitální přístrojová deska. Z dalších prvků na přání lze vyzdvihnout třeba Matrix LED světlomety, karbonové kryty motoru, navigace MMI touch, karbon-keramické brzdy, posunutí omezovače rychlosti na 280 km/h nebo magnetorheologické adaptivní tlumiče Audi Magnetic Ride.

Detailní ceník Audi TT RS naleznete tady.