Podle Bugatti se pokus o překonání rychlostního rekordu uskuteční až v roce 2018. Potvrdil to šéf automobilky Wolfgang Dürheimer v rozhovoru pro Car Throttle, jehož zástupce Dürheimer dokonce v novém Chironu svezl na Nürburgringu.

Zdroj: Youtube

A proč až rok 2018? I když Chiron pohání osmilitrový šestnáctiválec dopovaný čtyřmi turbodmychadly s výkonem 1500 koní (1103 kW) a točivým momentem 1600 Nm, na rychlostní rekord vůz není zcela připraven.

Problémem jsou zřejmě pneumatiky. Produkční Chiron má totiž maximální rychlost omezenou na 420 km/h, což je právě z důvodu ochrany pneumatik. Vyšší rychlost by gumy už nemusely vydržet. Údajně se ale v Michelinu pracuje na novém a odolnějším "obutí".

Bugatti Chiron.

Až dorazí, bude zajímavé sledovat, kam až se nový Chiron "rozjede". Tak nějak přirozeně se očekává, že překoná 431,072 km/h svého předchůdce, tedy Veyronu Super Sport, mluví se dokonce o prolomení hranice 450 km/h. Mimochodem, Chiron má tachometr cejchovaný do 500 km/h.

Dalším důvodem může být skutečnost, že výrobce na sebe dříve nemusí strhávat pozornost. O nový Chiron je totiž ze strany zákazníků velký zájem, takže produkce je na několik měsíců zajištěna. To se však samozřejmě může v budoucnosti změnit. A překonání rychlostního rekordu by mohlo nalákat nové kupce.

Představení Bugatti Chiron najdete zde.

Na nové bugatce však není zajímavá jen rychlost, jde o úchvatný stroj i z pohledu techniky. Jeho sedmistupňová dvouspojková převodovka má například největší spojky, jaké kdy byly v osobním autě použity. Zajímavě řešen je také výfukový systém, který má šest koncovek, z nichž jsou ale jen čtyři vidět. Dvě totiž ústí pod autem a přivádí tak přebytečný vzduch pod vůz, což pomáhá tvyšovat přítlak.

Chiron, který umí zrychlit z klidu na stovku 2,5 sekundy, na dvoustovku za 6,5 sekundy a na 300 km/h za 13,6 sekundy, má sice stolitrovou palivovou nádrž, ale také žíznivý motor. Pod plným plynem tak benzin z nádrže zmizí za pouhých devět minut. Každou minutu přitom motorem projde neuvěřitelných 60 000 litrů vzduchu.

Bugatti Chiron.

Bugatti plánuje vyrobit celkem jen 500 exemplářů, první kusy dorazí k majitelům zřejmě už na podzim. Cena startuje na 2,4 milionu eur, tedy asi 65 milionech korun.