Zajímavým číslem o počtu objednávek se v rozhovoru pro motoristický server GTspirit pochlubil šéf Bugatti Wolfgang Dürheimer, podle něhož zájem překonal očekávání společnosti. Automobilka proto v roce 2017 navýší výrobu - v plánu má postavit 65 nových Chironů.

I to ale může být pro některé zákazníky málo. Bugatti totiž vozy dodá nejprve těm šťastlivcům, kteří už v minulosti projevili ke značce jistou náklonnost. Nejprve tak přijdou na řadu majitelé několika "bugatek", pak vlastníci jednoho Veyronu a teprve později se dostane na nové klienty.

Chiron zatím vlastní jediný člověk

Ti tak mohou při plánované rychlosti produkce na Chiron klidně čekat i tři roky.

První dodávky k nejváženějším zákazníkům mají přitom začít počátkem roku 2017. Aktuálně tak stále existuje jediný člověk, který už může svůj vlastní Chiron řídit. Saúdský princ Badr bin Saud totiž po autě toužil tak moc, že v létě od automobilky koupil auto, které Bugatti používá jako výstavní exemplář (více informací najdete zde). Jde tedy o vůz, který byl k vidění například na ženevském autosalonu, kde měl Chiron premiéru.

Bugatti Chiron a Bugatti Vision Gran Turismo.Zdroj: Bugatti

Badr bin Saud k němu rovnou přikoupil studii Vision Gran Turismo. Ta vznikla nejprve jako virtuální auto pro počítačovou závodní hru, později ale v Bugatti postavili i reálný vůz, který světu představili loni na podzim. Nejzajímavější na něm ale je, že poprvé naznačil design právě nového Chironu.

Princ za obě auta zaplatil nezveřejněnou cenu, muselo jít o stovky milionů korun. Samotný produkční Chiron totiž stojí nejméně 65 milionů korun.

Bugatti plánuje vyrobit celkem 500 exemplářů Chironu, téměř polovinu plánované produkce už tedy vyprodal za devět měsíců. Automobilka očekává, že další kupce najde v příštím roce. Od března totiž pro potenciální zákazníky chystá speciální předváděcí akce s testovacími jízdami.

Na 300 km/h zrychlí pod 14 sekund

Nový Chiron je obdivuhodný kus techniky. Stroj například pohání osmilitrový šestnáctiválec dopovaný čtyřmi turbodmychadly. Stejnou koncepci pohonu měl i Veyron, u novinky však byla pohonná jednotka přepracována, takže nyní poskytuje výkon fantastických 1500 koní (1103 kW). Neuvěřitelně vypadá i masivní maximum točivého momentu 1600 Nm - k dispozici je přitom v rozmezí od dvou do šesti tisíc otáček za minutu.

Síla je přenášena na všechna kola přes dvouspojkovou sedmistupňovou převodovku. Zrychlení z klidu na stovku zabere jen 2,5 sekundy, na dvoustovku 6,5 sekundy a na 300 km/h 13,6 sekundy.

Maximální rychlost je omezena na 420 km/h, ale vůz by jistě zvládl i víc. Mimochodem, tachometr je cejchovaný do 500 km/h.

ČTĚTE TAKÉ: Bugatti Chiron je úchvatný stroj. Má 1500 koní, na tři sta zrychlí pod 14 sekund