Celkem po českých silnicích jezdí jen 1067 elektromobilů, zatímco vozů spalujících benzín a naftu je už více než pět a půl milionu. Proč? Omezený dojezd, dlouhá doba nabíjení a řídká síť dobíjecích stanic už nejsou tím hlavním, co motoristy s ekologickým smýšlením trápí.

Zájemce o nový elektromobil narazí v první moment na nečekaně úzkou nabídku. Naprostá většina automobilek působících na českém trhu elektromobily vůbec nenabízí. Ačkoli se rády chlubí, jak jsou ekologické a pokrokové, nejčastěji se omezují na pár modelů s hybridním pohonem nebo alternativním palivem typu CNG. Výjimkou nejsou ani lídři typu Škoda, Ford, Opel nebo Peugeot.

Dnešní elektromobily se ve spotřebě příliš neliší, ani půl milionu najetých kilometrů s pořadím příliš nezamícháZdroj: Michal Janko

Jiné automobilky včetně americké Tesly, symbolu celého odvětví, u nás nemají své oficiální zastoupení. A ty, co zde působí, si nechávají některé ryze elektrické modely pro sebe. Například nejdostupnější elektromobil Renault Zoe, který byl ve Francii po započtení dotací k mání za příjemných 320 tisíc korun, se k nám nikdy nedostal. Malý Peugeot Ion, který se prodával za 720 tisíc korun také pod značkou Citroën C-Zero nebo Mitsubishi i-MiEV, sice k mání byl, jeho výroba ale skončila bez náhrady.

První elektromobil, který začne internetový obchod Alza nabízet
Alza začne na internetu prodávat elektromobily

Další překážkou je návratnost investice. Elektromobily běžně stojí dvojnásobek oproti vozu srovnatelné třídy. Může se koupě elektrického auta vyplatit z čistě ekonomického hlediska? Teoreticky ano, ale pouze v případě, že plánujete velmi vysoký nájezd a počítáte s nižšími náklady na údržbu elektromotoru. I tak začne být elektromobil výhodnější až po více než 230 tisících kilometrů. Nejméně je z tohoto pohledu předražená Kia Soul EV, naopak Nissan Leaf se začne teoreticky vyplácet až po více než půl milionu kilometrů.

Vyplatí se koupě některého z elektromobilů aktuálně dostupného na českém trhu?Zdroj: Michal Janko

K těmto dvěma nepříjemnostem pak ještě musíme připočíst menší vnitřní prostor kvůli akumulátorům, často omezené kombinace prvků výbavy a (ne)dostupnost v autosalonech. Poslední zmíněný problém hodlá odstranit internetový obchod Alza, který letos začne elektromobily nabízet stejně přímočaře jako třeba notebooky. Slibuje, že zájemce bude mít svůj vůz v garáži hned druhý den.

Elektromobil Tesla u nabíjecí stanice v Humpolci na D1.
Vozy na elektřinu považují lidé spíše za výstřelek módy

Začne se vozům na elektřinu po loňském propadu blýskat na lepší časy? Agentura Bloomberg New Energy Finance je přesvědčena, že ano. Na základě dat ze svého výzkumu dokonce tvrdí, že díky prudkému poklesu ceny baterií budou elektromobily do deseti let levnější než konvenční auta. Do doby, než se tak stane, se s nimi budeme potkávat zejména v garážích movitějších nadšenců, a budou-li nové dotační programy, také veřejných institucí.

Zdroj: Youtube