Jde o nadšence ze společnosti Unique & Limited. A co vás kromě jejich báječných obrazů zaujme také, je skutečnost, že celý projekt pochází z českých hlav.

Čtěte také: OBRAZEM: Tyhle české sporťáky uměly i přes 300 km/h. A měly motory z tatrovek

Unique & Limited je týmem umělců, fotografů a grafiků v čele se zakladatelem Janem Rambouskem, který po mnoha letech v marketingovém designu přišel s nápadem reprodukovat úžasné momenty, automobily a osobnosti motorsportu v podobě vysoce kvalitních a detailních obrazů.

A způsob, jakým se k finálním obrazům parta nadšenců dopracuje, zkrátka bere dech. 

Důraz na realismus a prvotřídní kvalitu

Úžasné záběry se tvoří kombinací klasické fotografie a špičkové počítačové grafiky. Cílem je přitom perfektní historická přesnost a realismus.

Každý obraz má tedy základ v opravdových momentech určitého závodu a dobových specifikacích zpracovávaného automobilu. Kromě detailně zpracovaných vozů se tak hledí i na podrobně vyobrazené prostředí.

Všemu předchází důkladné vyhledávání informací a studie více než dvou tisíc dobových fotografií pro každý projekt, aby nepřišel na zmar jediný detail.

Zdroj: Youtube

Přestože se ve výsledku používá počítačová grafika, každý obraz začíná čistě z tužky a papíru. A co se navíc může zprvu zdát jako grafika, může být nakonec reálná předloha vytvořena fotografií.

Kombinace fotografie a grafiky je totiž provedena zcela bezchybně. Krajiny a lokace jsou často vytvořeny klasicky vyfotografováním stejně jako lidé, kteří na fotce účinkují v dobových kostýmech.

Čtěte také: Hypersport od Mercedesu dostane 1035 koní. Zařídí jej pět motorů

Automobily jsou pak podle možnosti vytvořeny čistě grafikou nebo opět kombinací s fotografiemi či plány originálního vozu a jeho částí.

Výsledek je následně spojen dohromady desítkami hodin postprodukční magie, díky čemuž je konečný obraz v ultra vysokém rozlišení doslova přeplněn detaily, jaké by i ty nejkvalitnější dobové fotografie jednoduše nemohly nabídnout.

Úžasné obrazy české společnosti Unique & Limited.Zdroj: Unique & Limited

Dostává se jim celosvětového uznání

Unique & Limited takto poprvé na svět přivedl nevídaný pohled do období 30. let minulého století, kdy světovým okruhům dominovaly Stříbrné šípy, tedy legendární formule značek Mercedes-Benz a Auto Union.

Netrvalo to dlouho a právě tento projekt je katapultoval do povědomí celého motoristického světa.

Zdroj: Youtube

Jejich obrazy už byly vystavovány na proslulých akcích, jakými jsou Festival rychlosti v anglickém Goodwoodu, automobilová přehlídka krásy v americkém Pebble Beach či naposledy na událostech jako Salon RétroMobile Paris či Techno Classica v německém Essenu.

Za dobu svého působení od roku 2014 již nechali na svých obrazech ožít kromě Stříbrných šípů i legendy závodů Targa Florio, 24h Le Mans, Formule 1 a pak samostatně vozy jako Ferrari 250 GTO, Ford GT40 či Porsche 917.

Naposledy také stojí za zmínku Eliška Junková a její Bugatti T35 nebo série obrazů Jamese Hunta a jeho McLarenu M23 k oslavám 40. výročí získání titulu mistra světa. Zesnulého britského mistra pak na obrazech ztvárnil jeho syn Freddie.

Úžasné obrazy české společnosti Unique & Limited.Zdroj: Unique & Limited

Větší projekty Unique & Limited jsou někdy iniciovány i samotnými automobilkami, není tedy divu, že právě obří, přes dva metry široký obraz vozu Jamese Hunta nyní visí uvnitř centrály McLarenu ve Wokingu.

Už dříve však tito čeští umělci představili obrazy v rozměrech i kolem tří metrů, přičemž výsledná kvalita, detaily a rozlišení zůstává na špičkové úrovni. Některým bude stačit vědět, že i takto velké formáty jsou vyhotoveny v rozlišení 20 tisíc pixelů.

Pokud byste si chtěli některý z obrazů pořídit, musíte počítat s limitovaným počtem vytvořených tisků a také s cenami v řádech tisíců až desetitisíců korun.

Úžasné obrazy české společnosti Unique & Limited.Zdroj: Unique & Limited

Ty největší velkoformátové tisky jsou pak prodávány v řadech jednotlivých kusů a jejich ceny sahají až do sta tisíců korun.

Když si ovšem uvědomíte, že je do každého projektu zapojeno až 15 specialistů ve svém oboru, dokončení trvá někdy i půl roku a finální produkt má bezkonkurenční kvalitu, potom je taková cena zcela pochopitelná.

V první řadě jde hlavně o prvotřídní umění, a to mělo vždy cenu zlata.