To, co vidíte, přesto není výsledek snažení žádné tuningové firmy, nebo nadšence s flexou v ruce. Jedná se o první z celkem třinácti prototypů modelu 901 Cabriolet, vyrobený v roce 1963 karosárnou Karmann.

Ze třinácti kusů se dochovaly pouze dva a žádná produkční verze se nikdy nekonala. V roce 1967 přišlo Porsche s verzí Targa se snímatelným střešním panelem a 911 jako opravdový kabriolet se objevila o mnoho později - až v roce 1982.

Vůz na fotkách, který chystá do prodeje aukční síň RM Sotheby's v Paříži, je tedy naprostým unikátem a vůbec první vyrobenou 911 bez střechy. K tomu je navíc vůz v obdivuhodně solidním, originálním a nerenovovaném stavu. Červený lak je z 80 % originální a původní jsou i kola Fuchs nebo čalounění interiéru. Pod kapotou se nachází dvoulitrový šestiválcový boxer o výkonu 130 koní.

Porsche 901 PrototypeZdroj: RM Sotheby's

Stejně jako drtivá většina ostatních prototypů, mohl i tento s číslem šasi #13360 skončit v čelistích drtiče jako nepotřebný. Od neblahého osudu jej ale zachránil německý sběratel Manfred Freisinger, který auto zachoval ve svém skladu až do roku 2001.

Následně byl vůz odprodán do Ameriky a poslední majitel jej vlastní od roku 2014.

Jak asi správně tušíte, cena takového unikátu v aukci rozhodně nebude nízká. Stará, vzduchem chlazená Porsche za posledních několik let neskutečným způsobem nabrala na ceně a tohle je navíc zcela výjimečný kus.

Dražba je plánována na 8. února a očekává se, že vůz bude nového majitele stát něco mezi 850 000 a 1 000 000 euro (v přepočtu asi 23 až 27 milionů korun).