V Rakousku by řidiči kromě směrových světel, za jejichž nepoužití nově hrozí pokuta více než dvě tisícovky eur (v přepočtu více než 54 tisíc korun), neměli zapomínat na reflexní vesty. Ty je nově nutné mít přímo ve vozidle, a nikoliv v kufru vozidla. Platí navíc povinnost mít reflexní vestu pro všechny pasažéry.

Povinnost mít reflexní vestu pro všechny spolucestující platí podle projektového manažera silničního provozu Autoklubu ČR Roberta Vacka rovněž v Itálii, Chorvatsku a Slovinsku. Podle mluvčího Ústředního automotoklubu Petra Vomáčky ale v Chorvatsku vesty pro každého nejsou potřeba.

V Německu se dopravní policisté často soustředí na dodržování bezpečné vzdálenosti. Při rychlosti nad sto kilometrů musí být vzdálenost mezi za sebou jedoucími vozidly 25 metrů. Při nedodržení vzdálenosti hrozí pokuta 75 eur (asi 2000 Kč), při přiblížení na pět metrů může pokuta vzrůst na 320 eur (zhruba 8650 Kč) a přibýt zákaz řízení na tři měsíce.

Ve Slovinsku si musí řidiči dát pozor na pokutu za nevylepení dálniční známky, která může dosáhnout až 800 eur (v přepočtu asi 21 600 korun). Při zaplacení pokuty za jízdu bez známky do osmi dnů se výše pokuty snižuje na polovinu. Podobné je to při zaplacení pokuty na místě. To je ale jediná možnost snížení postihu, upozornil Vacek s tím, že na pokusy o usmlouvání nižší pokuty nahlíží policie ve Slovinsku jako na pokus o korupci.

Středomořské země v dojezdové vzdálenosti autem představují stále nejvyhledávanější dovolenkovou destinaci pro většinu Čechů. Chorvatsko loni navštívilo 721 tisíc českých turistů, zhruba půl milionu směřovalo do Itálie, přes 280 tisíc do Rakouska a o sto tisíc méně do Maďarska.