Takové octavie už podle České televize policie na některých místech používá, teď je ale chce nasadit po celé republice - jedno auto v každém okrese.

Vozy mají být vybaveny radarem umožňujícím nejen měření z místa i za jízdy, ale také takzvané úsekové měření, dále rozpoznáváním registračních značek, porovnáváním s registrem vozidel a kamerovým systémem.

„Zde se opravdu jedná o obnovu měřící techniky, která byla pořízena před víc jak 20 lety. A naším cílem je samozřejmě zlepšit stav nejen na hlavních tazích, ale i na komunikacích nižších tříd. Proto směřujeme tato vozidla na běžné dopravní inspektoráty," zdůvodňoval už dříve záměr nakoupit nové "civilní" vozy ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Prvních padesát "služebáků" by policisté rádi přivítali ještě do konce roku, zbytek do poloviny roku následujícího. Na vozy měla policie k dispozici 115 milionů korun, které pocházejí z nově vzniklého fondu zábrany škod, do něhož povinně přispívají pojišťovny.

Podle České televize nakonec cena zakázky činí skoro 100 milionů korun, až polovinu nákladů tvoří vybavení měřící technikou.

Dopravní policie kromě toho plánuje rozšířit flotilu "stíhacích" automobilů. Tu v současné době tvoří celkem 37 strojů - jde o Volkswageny Passat a Škody Superb. Do konce roku mají přibýt další tři vozy.