První padesátku vozů již policisté užívají od konce loňského roku, kdy od Škodovky pořídili 50 octavií a tři superby. Ředitel dopravní policie Tomáš Lerch uvedl, že jde o největší obnovu techniky po téměř dvaceti letech.

Vozy jsou určeny pro potřeby všech dopravních inspektorátů, jejich úkolem bude skrytý dohled na řidiče. Octavie mají benzinové motory s výkonem 180 koní (132 kW), pohon všech kol a automatické převodovky.

Kromě integrovaných majáků policejní octavie používají například nejnovější typ záznamového zařízení pro měření rychlosti, moderní kamery vpředu i vzadu nebo zvláštní zařízení porovnávající registrační značky aut s policejní databází. Nebudou sloužit na dálnicích, které jsou doménou silnějších passatů a superbů, ale na silnicích nižších tříd.

Cílem dopravní policie je, aby měl každý dopravní inspektorát a každé dálniční oddělení minimálně jedno moderní vozidlo právě pro skrytý dohled.

Na nákup těchto vozů pro měření rychlosti měla policie k dispozici 115 milionů korun, které pocházejí z fondu zábrany škod, do něhož povinně přispívají pojišťovny.