Alespoň to britskému magazínu Autocar řekl šéf evropského vývojového oddělení Joe Bakaj. Podle něj značně tříválcová ofenziva, jakmile se dostane do prodeje nový hot hatch Ford Fiesta ST – tedy někdy v příštím roce.

Právě u tohoto modelu se poprvé objeví 1,5litrový tříválec EcoBoost, který má funkci vypnutí jednoho válce při malé zátěži. Ve Fiestě ST je přeplňovaný motor naladěn na 200 koní (147 kW) a 290 Nm točivého momentu.

Fiat 500 v Úpravě Ellenator.
Šílenost? Tahle firma dělá z normálních aut tříkolky o výkonu 20 koní, proč?

Nová jednotka tak doplní stávající litrové tříválce EcoBoost a společně mají být tyto agregáty v Evropě nasazeny napříč celou modelovou řadou. Bakaj tvrdí, že tříválce budou nakonec nejrozšířeněji prodávanými motory v nabídce Fordu. Také aby ne, když jimi nahradí větší motory.

Tříválce by se měly dostat i do větších modelů, určitě se objeví třeba v Mondeu. Další zvýšení objemu a výkonu nové patnáctistovky prý ale velice pravděpodobně nenastane.

BMW M550d xDrive.
BMW představilo model M550d xDrive. Má šestiválcový diesel se čtyřmi turby

Bakaj totiž zmínil, že Ford nemá zapotřebí vytvářet stále výkonnější auta, když se zaměří na snižování jejich hmotnosti.

Tříválce v Evropě doplní i nová desetistupňová automatická převodovka s hydrodynamickým měničem, která se poprvé objeví v modernizovaném Fordu Mustang.