Kontrola přichází poté, co se kybernetickým výzkumníkům podařilo za pomoci internetu ovládat na dálku modelu Jeep Cherokee - navíc za jízdy. To vyvolalo obavy o bezpečnost aut napojených na internet. 

Výzkumníci při svém pokusu o ovládnutí auta na dálku využili telematický systém koncernu FCA, aby se dostali do systému ovládání vozu, který jel po dálnici.

Během testu za volantem Jeepu seděl redaktor magazínu Wired. "Hacknout" vůz se pak snažili Charlie Miller a Chris Valasek, kteří nejprve na dálku pustili v Cherokee naplno klimatizaci, audiosystém a stěrače. Pak ale začali měnit také režimy převodovky, mohli ovládat motor, řízení a dokonce i deaktivovat brzdový systém. Jeep nakonec skončil v příkopu vedle silnice.

Ohlášená kontrola softwaru se týká vozů s určitým typem rádiového přijímače s dotykovou obrazovkou, mimo jiné vozů Jeep Grand Cherokee a zmíněného Cherokee z modelových let 2014 a 2015 a sportovního kupé Dodge Challenger z modelového roku 2015. Firma aktualizuje software přístroje, aby bylo vozidlo izolováno od možnosti být ovládáno na dálku. FCA dodala, že neví o žádném napadení vozu hackery, kromě toho, který tento týden odhalili výzkumníci.

Všechny tyto vozy mají určitý typ rádia, což podle AP naznačuje, že firma možná našla a záplatuje další oblast, která by mohla být náchylná na útok hackerů.