Jak již bylo řečeno v prvním díle našeho seriálu, při koupi ojetiny byste se nikdy neměli zcela vydat z peněz. Rezerva na první servis, spojený s případnými opravami závad, je tady naprosto zásadní. Obecně totiž platí, že bychom s novou ojetinou neměli začít hned jen tak jezdit. Pokud se nejedná o pár měsíců staré auto koupené od dealera značky, je trocha péče před používáním nutností.

Tady je pár tipů na první úkony, které by měly přijít neodkladně po zakoupení staronového vozu. A mějte na paměti, že ačkoliv vám prodejce a servisní knížka mohou slibovat cokoliv, stoprocentně provedený je jen ten servis, který si provedete (necháte provést) vy sami.

Čtěte také: Jak se nespálit při koupi ojetiny II.: Jsme u auta. Na co si dát pozor?

1. Olej až na první místě

Olejová náplň v motoru je pro fungování motoru a tedy celého auta elementární. Její výměna není zase tak drahým nebo náročným úkonem, takže i kdyby původní majitel skutečně měnil olej chvíli zpátky, novým nikdy nic nezkazíte. Volte předepsanou specifikaci a samozřejmě nezapomeňte na nový olejový filtr!

2. Vzduchový filtr alespoň zkontrolujte

Vyndat vložku vzduchového filtru je u většiny aut záležitostí maximálně na pár minut. Airbox zpravidla drží na pár klipsech, které otevřete i bez nářadí, takže kontrolu zvládnete bez pomoci mechanika. Filtr pořádně prohlédněte a podívejte se, jestli nejsou nečistoty v záhybech. Pokud ano, rovnou jej vyměňte. Stojí pár stovek a máte na chvíli vystaráno.

3. Čistý kabinový filtr znamená čistý vzduch do plic

Kabinový neboli pylový filtr mnoho řidičů opomíjí. Přitom ale často netuší, jaká špína se může usadit v místě, kudy prochází veškerý vzduch do kabiny. Kontrola, či případná výměna kabinového filtru, znamená čistší vzduch do plic a mnohdy také konec zamlžených skel, která zanesený filtr signalizují.

Čtěte také: Jak se nespálit při koupi ojetiny: Začínáme výběrem, těchto rad se držte

4. Chladicí kapalina nesmí zmrznout

Jestli je chladicí kapaliny dostatek, měli bychom zkontrolovat už před samotnou koupí. Po koupi je ale ještě dobré se přesvědčit, zda je kapalina čistá a zda vydrží i v mrazu. Stačí nanést pár kapek na refraktometr a hned víme, jaká je teplota tuhnutí.

5. Brzdová kapalina může dělat velký rozdíl

Na kontrolu hladiny brzdové kapaliny stačí jen letmý pohled, ale pouhé množství není rozhodující. Brzdovka časem vodnatí a snižuje se její bod varu. V krajní situaci může nastat i uvaření a tedy selhání brzd. Přitom i tady platí, že stav brzdové kapaliny lze snadno změřit.

6. Zpuchřelé brzdové hadičky na autě nechcete

Ve chvíli, kdy budete mít auto nad hlavou, prohlédněte si pořádně brzdové vedení. Koroze na kovových částech je nežádoucí, stejně jako zpuchření na těch gumových. Pokud se vám cokoliv nezdá, díly vyměňte. Brzdy patří mezi součásti, na kterých určitě nechcete šetřit.

7. Baterie je rozdíl mezi nastartováním a nenastartováním

Že auto bez problému startuje, ještě neznamená, že je baterie v naprostém pořádku. Starší autobaterie hůř snáší chladné teploty a chvíli puštěné autorádio stačí k tomu, aby už „nenatočila". U bezúdržbových baterií sice hladinu elektrolytu a jeho hustotu neověříte, ale můžete se alespoň podívat, jaké má klidové napětí, či kam napětí klesne při startování.

Čtěte také: Když naftový motor zničí sám sebe. "Diesel runaway" je průšvih, víte, o co jde?

8. Rozvody je lepší udělat si sám

Pokud je váš motor vybaven řetězovým rozvodem, máte pravděpodobně o starost méně. Pokud jsou ale rozvody řemenové, je u nich předepsaná výměna, zpravidla do 100 000 kilometrů. Pokud vůz tuto hranici již přejel, měly by být rozvody vyměněny, ovšem není na škodu se přesvědčit alespoň sejmutím krytu a pohledem na řemeny. Jsou-li na povrchu byť jen trochu popraskané, jsou pravděpodobně původní.

9. Ani další řemeny se nesmí zanedbat

Vedle rozvodů přijde vhod okouknout i řemeny od příslušenství. Jejich prasknutí sice není tak katastrofální, ale přesto zpravidla znamená konec cesty a odtah. Pokud je řemen v ohybu popraskaný, je čas na výměnu. Stejně tak se vyplatí okouknout i kladky, po kterých běhá.

10. Pořádně si vyčistěte interiér

Sledujete-li britský Top Gear, možná vám neunikl díl, kde se najatá parta odborníků jala vědecky rozebírat vzorky posbírané v interiéru ojetého auta. Našla se zde nehezká změť lidských tkání a různých "produktů" lidského těla. Jakmile tedy dovezete domů svůj nový vůz, pár hodin s vysavačem a čisticími prostředky by vás nemělo minout. Starší textilní sedačky potom zaslouží i očistu mokrou cestou.