Změna rychlosti o dva a více stupňů může přijít vhod v různých situacích. Například chceme-li svižně předjíždět, hodí se za předjížděným autem podřadit o dva stupně, aby se motor dostal pořádně do otáček. Přeřazování o více stupňů nahoru můžeme použít třeba hned po předjíždění, kdy z vysokých otáček přeřadíme opět o dva stupně a necháme motor běžet v „cestovním režimu“.

Ať už ale přeřazujeme o víc stupňů nahoru nebo dolů, vždy si musíme uvědomit, že dramaticky měníme převod a tím pádem i otáčky.

Škoda Octavia první generace.
Má vaše škodovka jedno zrcátko menší než druhé? Víte, proč to tak je?

Při přeřazení o několik stupňů nahoru není situace nijak výrazněji složitá. Kupříkladu z dvojky na čtyřku stačí jen řadit o něco pomaleji. Pokud budeme řadicí páku do polohy čtyřky tlačit menší silou, budou mít synchrony v převodovce více času srovnat rozdílné otáčky na vstupu a výstupu. Zároveň nám při delším přeřazování více klesnou otáčky motoru, takže se po puštění spojky nedočkáme škubnutí, dané nepoměrem mezi otáčkami motoru a kol.

Ilustrační foto.
"Plachtit" na neutrál, nebo brzdit motorem? Co je úspornější?

Chystáme-li se o dva a více stupňů podřadit, je situace v zásadě podobná, jen se otáčky motoru rapidně zvyšují, místo toho, aby se snižovaly. I tady necháme synchronům v převodovce více času na srovnání otáček vstupní a výstupní hřídele a ve chvíli, kdy pouštíme spojku, pobídneme motor pedálem plynu do vyšších otáček, aby se v momentě sepnutí spojky nemusely otáčky motoru a kol prudce srovnávat. Tomu se říká meziplyn.

Při podřazování do vysokých otáček totiž hrozí, že motor svou brzdnou silou na krátkou chvíli dokonce zablokuje poháněná kola. Pokud podřazujeme dejme tomu z pětky na dvojku, chceme po motoru, aby se třeba z dvou tisíc otáček rovnou vytočil na pět.  Pokud v tu chvíli nedáme meziplyn, opotřebováváme nadměrně spojku i celé hnací ústrojí a riskujeme smyk.

Ilustrační foto.
Jak snížit spotřebu auta? Není to složité, těmto mýtům ale nevěřte

Zkrátka a dobře, každé přeřazení, byť i o několik stupňů, mělo by být vždy hladké, elegantní a bez cukání. Samozřejmě to vyžaduje trochu cviku, nicméně meziplyny se rozhodně vyplatí nacvičit, neboť se hodí i při běžném podřazování o jeden stupeň, využíváme-li motor ve vyšších otáčkách.

Třeba při sportovní jízdě se běžně využívá technika podřazování „pata-špička“ (v angličtině heel-toe), kdy se během brzdění před zatáčkou dává patou meziplyn. Zejména pokud se se svým autem rádi svezete sportovně, je dobré tyto pokročilé techniky ovládání pedálů zvládat.

Velmi dobře je vše vysvětleno a ukázáno v následujícím videu YouTube kanálu Engineering Explained.

Zdroj: Youtube