Škoda Yeti je prvním modelem mladoboleslavské automobilky, který svým názvem zdvihl vlnu bouřlivé diskuze. Nejde jen o samotné pojmenování podle sněžného muže, ale správné označení by navíc mělo být Yetti. Nikdo vlastně dodnes pořádně neví, proč Škoda jedno „T" z názvu vynechala.

U jména Yeti to ovšem teprve začalo. Není to dlouho, co z bran výrobních závodů začal vyjíždět Kodiaq. Nové velké SUV svým názvem odkazuje na ostrov Kodiak na Aljašce a zde žijícího medvěda, ale aby se Škoda odlišila, změnila poslední písmeno „K" na „Q". Někteří považují takto řešený název za nápaditý a fajn, mnoha lidem se však nelíbí.

Čtěte také: VIDEO: Nástupce Yetiho byl přistižen při testech na dálnici. Prohlédněte si ho

Jak se navíc ukázalo před nedávnem, Kodiaq je patrně jen startovacím bodem zcela nového trendu. Již 7. března si totiž automobilka registrovala u patentového úřadu divně znějící název Karoq. Vůz s tímto názvem by měl být přímou náhradou za současnou Škodu Yeti, jejíž současná generace jde v letošním roce do důchodu.

Proč zrovna Karoq?

Pokud se tak stane, škodovka novým jménem jistě sleduje snahu "sjednotit" označení svých SUV. Všechny by pak pravděpodobně měla jména začínající na "K" a končicí na "Q".

S objevem nového názvu Karoq vytanula samozřejmě otázka, co to „Karoq" vůbec znamená. V této souvislosti se zmiňuje horská vesnice Karroq na jihu Albánie, která se těžko hledá i na mapě. Že by zrovna ona dala jméno autu z České republiky, které navíc využívá techniku německého koncernu Volkswagen, není pravděpodobné.

Dále se při hledání možného vysvětlení objevil ještě indiánský kmen Karuk z Kalifornie, takže je možné, že Škoda název tohoto kmenu poupravila po vzoru Kodiak – Kodiaq.

Nepřehlédněte: OBRAZEM: Nový Yeti má být dramaticky odlišný. Jak bude vypadat?

Anebo může jít o modifikaci velšského slova "carreg", které lze přeložit jako "kámen" nebo "skála". Fanoušci Pána prstenů zase znají Carrock, tedy Skalnatý brod. A v Indonésii mají superhrdinu jménem Caroq… Vážně se těšíme, s jakým vysvětlením přijde Škoda.

Karoq v lidech probudil tvořivost

Ať už ale situace se jmény dopadne jakkoliv, vidina Škody Karoq probudila v mnoha lidech tvořivého ducha. V hlubinách internetu objevily se návrhy, zda nechce Škoda pojmenovat nástupce Yetiho - nebo i jakékoli další SUV - třeba Kvaq či Kunq, případně Kulaq. V britsky mluvících zemích by mohli ocenit Škodu Koq.

Vzhledem k předpokládanému použití tříválcových motorů lidé navrhují také označení Kardiaq.

Ještě tvořivější jsou však varianty odkazující na tuzemské reálie. Taková Škoda Qvilda, Yested, Brtniq, Svejq nebo Milesovqa by byla pro Čechy jistě stravitelnější, než název "cizácky" znějící Karoq.

Přečtěte si: Nová Škoda Octavia dorazí v roce 2020, bude větší a prostornější. A co design?

Jména Husaq, Bilaq, Kapeq by zase nejen Čechům neustále připomínala neradostnou minulost v komunismu. Ale objevily se i další návrhy: Škoda Buldoq, Škoda Zraloq nebo Mloq. A také Karotqa či Smazaq.

Premiéra už v květnu

Zda se bude nástupce Yetiho jmenovat Karoq, Yeti, či nějak úplně jinak, dozvíme se již velice. Svůj nový počin má totiž Škoda představit světu už v květnu ve Švédsku.

Mnoho lidí by jistě hlasovalo pro zachování zavedeného a oblíbeného Yetiho, ale na druhou stranu dává smysl, aby Škoda označovala svoje SUV modely jednoslovnými a první pohled zařaditelnými názvy.