Jistý majitel jménem Chris koupil svoje Evo ve chvíli, kdy mělo najeto jen asi 6 tisíc kilometrů. Dneska má sportovní sedan s rallye duší na budíku nějakých 102 tisíc a motor, který do té doby nikdy nebyl „otevřen“, začal vydávávat cvakavé zvuky od ventilů.

Zručný Chris proto ze svého motoru sundal ventilové víko a odhalil něco, čemu se nestačil divit. V rohu hlavy, těsně vedle ventilu s pružinou, válel se zapadnutý nástrčný klíč z ráčny, neboli lidově „ořech“. Jak ale bylo řečeno, motor nebyl nikdy předtím rozebírán, a proto to vypadalo – ač je to jakkoliv neuvěřitelné – že klíč v motoru někdo zapomněl už ve výrobě.

Ilustrační obrázek.
Někdo spočítal, kolik peněz stojí řidiče používání blinkru. Opravdu

Aby Chris tuto teorii ověřil, kontaktoval výrobce klíče, firmu Nagahori, aby se zeptal, zda dodávají svoje produkty do japonského Mitsubishi. Odpověď byla kladná. Nagahori je skutečně dodavatelem nářadí pro továrnu.

Následoval tedy dotaz na dealerství Mitsubishi v Americe, které se však k celé věci nestavělo zrovna čelem. Dealer pouze oznámil, že je vůz již po záruce a Mitsubishi je ochotné zaplatit jen diagnostiku vozidla pro zjištění škod na motoru. I to však pouze v případě, že se na nějaké škody přijde. Optimální přístup vypadá trochu jinak…

BMW M3 Sedan.
BMW vymění karbonové kardany na M3 a M4 za obyčejné. Kvůli emisím

Postoj Mitsubishi však na celé věci nemění, že se jedná o dost fascinující příběh. Ale také o obrovské štěstí. Jak je na klíči vidět, ventilová pružina z tvrdšího materiálu do něj za více než deset let provozu vyjela drážku, ale nic horšího kontakt klíče s pružinou nezpůsobil. Kdyby se však klíč během doby a najetých kilometrů někam posunul, nebo dokonce vylétl ze svého místa, mohl způsobit katastrofální havárii motoru. Takhle o sobě však dlouho nedal vědět a těžko říci, jestli vůbec způsobil ono zmíněné cvakání.

Zkrátka pravděpodobnost, že někdo přímo v továrně zapomene „ořech“ v motoru, je naprosto mizivá. Ale pravděpodobnost, že tento ořech vydrží sto tisíc kilometrů bez toho, aby o sobě dal jakkoliv vědět, je snad ještě menší.