V zemích EU podle dat z konce dekády umírá 164 mladých mužů na milion obyvatel, zatímco u mladých žen je toto číslo čtyřikrát menší. Ve 37 % fatálních dopravních nehod figurují mladí řidiči automobilů či jezdci na motocyklu a k nejohroženější skupině patří muži ve věku od 16 do 24 let.

„Mladí lidé se dnes dlouho chovají jako bezstarostné děti a vedou intenzivní společenský život, častokrát ve spojení a alkoholem a 'rekreačními' drogami. V EU se podílejí zhruba na 20 % silničních nehod a patří ve 30 % mezi jejich oběti. Není překvapením, že v této věkové kategorii umírají z 81 % mladí muži," říká k tomu šéf oddělení BESIP Roman Budský.

Mladí řidiči navíc samozřejmě neohrožují pouze sebe, ale i své okolí. Sedm z deseti dívek ve věku od 17 do 24 let, které v Evropě zemřely jako cestující v automobilu, například sedělo v okamžiku smrtelné nehody ve vozidle řízeném jejich vrstevníkem.

Příčinami vysokého podílu mladých lidí na počtu usmrcených při dopravních nehodách je především nezkušenost, nezralost a životní styl.