Tatra 613-4 Electronic byla v roce 1993 nejvybavenější tatrovkou, jakou jste mohli sehnat. Tedy až na to, že se na porevolučním trhu neuchytila a skončila většinou v rukách politiků a státních úřadů.

To je případ i prodávaného kousku. Ten byl vyroben na zakázku pro tehdejšího ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Dlouhého. Jak už napovídá označení vozu, pro vysoké představitele nabízela Tatra doslova přehršel moderní elektroniky a komfortních prvků.

Autonomní budoucnost společnosti Uber.
VIDEO: Uber si postavil vlastní městečko. Bude v něm testovat autonomní vozy

Do prodloužené karoserie verze Mi-Long tak inženýři nacpali například pokročilý přístrojový štít kombinující klasické analogové budíky se dvěma číselnými a textovými displeji. Bylo zde i hlasové upozornění ve formě ženského hlasu, který uměl hlásit závady i další události. Nechyběla ani diagnostika veškerého osvětlení nebo automatické vypínání zapomenutých elektronických prvků kvůli vybíjení baterie.

Ministrova manželka nechtěla kožené čalounění

Zbytek je komfortní výbava, jakou byste možná čekali v tehdejším Mercedesu-Benz třídy S. Auto mělo manuální klimatizaci, ostřikovače světlometů, skleněné elektricky ovládané střešní okno, nezávislé topení, samostmívací zrcátka, dřevěné obložení, ionizátor vzduchu, vyhřívaná všechna sedadla, ledničku mezi zadními sedadly, telefon Nokia, stereomagnetofon Blankpunkt, barevný televizor s videopřehrávačem nebo přenosný počítač.

Zajímavostí u prodávaného exempláře jsou látkové sedačky namísto klasických kožených. Údajně je žádala ministrova manželka. Jednotlivé vozy se pochopitelně lišili rozsahem specifikované výbavy, takže byste nenašli dva identické kusy.

Elektrická motorka Kalashnikov pro ozbrojené složky.
Kalašnikov nevyrábí jen zbraně. Elektrická motorka chce sloužit policii i armádě

Pod kapotou je pak známý 3,5litrový osmiválec, ovšem s výkonem 200 koní (147 kW) a točivým momentem 300 Nm. Maximální rychlost této pojízdné luxusní kanceláře byla 230 km/h. Jestli se chcete o 613 Electronic dozvědět více, už dříve jsme se jí věnovali v samostatném článku.

Je dražší, než když byla nová

Jelikož verze Electronic mezi veřejností zrovna neuspěla a jezdila tedy hlavně ve službách ministerstev, nakonec se jí vyrobilo pouze 17 kusů. Jde tak o opravdovou raritu - a to nejen mezi tatrovkami. Na inzerovaném voze mimochodem před pár lety proběhla celková renovace, takže je prý v opravdu vytříbeném stavu.

Jaké problémy skrývá Bentley Continental GT za cenu dobře vybavené Škody Octavia?
Jaké pasti skrývá luxusní Bentley za cenu Octavie? Majitel se nestačil divit

Unikátnosti samozřejmě odpovídá i cenovka. Ačkoliv původní cena v roce 1993 startovala na 1,25 milionech korun, dnes Tatru majitel ze Slovenska nabízí za hodně podobné peníze. Připravte si 1 269 000 korun.

Inzerát naleznete zde, v galerii pak najdete více fotografií.