Škoda Auto představí novou generaci své vlajkové lodi příští rok v březnu na ženevském autosalonu. "To bude velké pozdvižení, bude to revoluce. To značku opravdu výrazně posune ještě více kupředu, především po emocionální stránce. Na druhé straně se automobilu podaří zachovat i jeho staré geny," slibuje Vahland. "To auto se značně posune kupředu a bude se jednat o velký průlom ve střední třídě. Odhaduji, že nový Superb bude ještě mnohem úspěšnější, co se prodejů týče, než ten současný," myslí si.

Nový Superb by měl alespoň částečně vzhledově čerpat z březnové studie VisionCZatím však není jasné, zda se současně představí zároveň sedan i kombi.

Koncept Škoda VisionC.

Superb bude také první vozem mladoboleslavského výrobce, který dostane hybridní pohonné ústrojí. "Hybridní technologie skutečně přijdou a ve Škodě Auto jsme na to také připraveni. Žádná jiná cesta do budoucnosti vlastně nevede, protože kdybychom po ní nešli, nebyli bychom schopni splnit požadavky na emise CO2. Je to jenom otázka času," tvrdí Vahland, podle něhož automobilka potřebnými technologiemi a know-how disponuje. "Konkrétně začneme Superbem," potvrzuje.

Více vozů na CNG

Dá se tedy očekávat, že Superb dostane hybridní pohon, který se objeví také v novém Passatu. V něm spolupracuje přeplňovaná benzinová čtrnáctistovka o výkonu 156 koní s elektromotorem o výkonu 115 koní. Celkový výkon soustavy činí 218 koňských sil. Hybridní Passat GTE dokáže ujet čistě na elektřinu zhruba 50 kilometrů, dobít baterie z běžné zásuvky trvá čtyři hodiny a patnáct minut.

Jestli však bude Superb k dispozici s hybridním pohonem ihned po vstupu na trh, Vahland neprozradil. Pouze obecně zmínil, že zavedení hybridů je otázkou doby do roku 2017.

Šéf škodovky také zmínil, že automobilka plánuje další rozvoj vozů jezdících na stlačený zemní plyn. "Pokud jde o elektromobily, tak ty v budoucnu také přijdou, ale není to otázka nejbližších let. Kdybych se rozhodl přivést na trh nějaký elektromobil, jednalo by se o model Citigo," prohlásil Vahland.

Volkswagen e-up!

To je logické, elektrický pohon se zatím nejvíc hodí pro městská vozítka a především: Volkswagen up! (na fotce), sourozenec Citiga, už svou elektrickou variantu má.

Winfried Vahland v rozhovoru zmínil také budoucí modely. Potvrdil, že Škoda plánuje velký vůz typu SUV, byť o jeho výrobě ještě nepadlo konečné rozhodnutí. Nástupce by si podle něj zasloužil úspěšný Yeti, jasno není ohledně druhé generace modelu Roomster.