Německá automobilka má letos ostatně velké plány, ráda by totiž představila hned sedm novinek.

Crossland X je tedy první z nich. Nový crossover na délku měří 4212 milimetrů, je tedy o 16 centimetrů kratší než Opel Astra (délka je pro ilustraci podobná například Škodě Yeti). Ve srovnání s Astrou je ale pochopitelně vyšší - o 10 centimetrů (1590 mm). Šířka činí 1765 mm.

I přes větší světlou výšku Opel zdůrazňuje, že Crossland X je určen především pro městský provoz.

Čtěte také: Umění kamufláže. Podívejte se, jak nápaditě automobilky utajují svoje novinky

Na rozdíl od Mokky totiž nebude možné jej vybavit pohonem všech kol. Důvodem je použitá platforma, která pochází od francouzského koncernu PSA - stejnou používá například Peugeot 2008 - a ta zástavbu standardního systému 4x4 neumožňuje.

Vzhled pochopitelně odráží aktuální designový směr značky, auto má tedy povědomou masku chladiče s chromovanými lištami a charakteristická denní světla z LED diod v profilu dvojitého křídla.

Zdroj: Youtube

Také interiér s horizontálně strukturovanou palubní deskou navazuje na ostatní Opely. Zájemci budou moci vybírat z bohaté nabídky výbavy z oblastí komfortu, konektivity i bezpečnosti. Pro Crossland X jsou k dispozici prvky jako například adaptivní světlomety, head-up displej, čtení dopravních značek, panoramatická couvací kamer či parkovací asistent, vyhřívaný volant a vyhřívané přední okno.

Čtěte také: Nejlevnější nová auta s pohonem 4x4. Pod půl milionu se jich vejde šest

Praktičnost pak zvyšují posuvná zadní sedadla - posunout je lze v rozsahu 150 milimetrů. V závislosti na jejich poloze se mění objem kufru, základní hodnota činí 410 litrů, po odsunu sedadel dopředu vznikne objem 520 litrů. A po sklopení opěradel přepravní kapacita vzroste na 1255 litrů.

O technice zatím Opel mlčí, potvrdil pouze širokou nabídku zážehových, vznětových a LPG motorů.

Podobně tajemný je výrobce také v souvislosti se zařazením vozu do svého portfolia. Podle některých zpráv by totiž Crossland X měl nahradit malé MPV Meriva, podle jiných zase ne. Pravdu bychom se mohli dozvědět na začátku února, kdy se uskuteční veřejná premiéra.