Není proto divu, že stejně jako menší 3008 dočkal se i větší model 5008 zcela zásadního SUV-přepracování. Oba modely stojí na stejné platformě EMP2 a dokonce i jejich robustní design se do velké míry podobá. 5008 má ale o 165 mm delší rozvor (celkově 2840 mm) a stejně jako předchůdce nabízí sedm míst k sezení.

Praktičnost nadevše

Je to právě variabilita a prostornost interiéru, kterou Peugeot útočí na zákazníky segmentu velkých SUV. Šesté a sedmé sedadlo umístěné v kufru lze z auta vyjmout, přičemž každé z nich váží jen 11 kilogramů. I se vzpřímenými sedadly druhé řady, které lze každé individuálně sklopit či posunout, vejde se do 5008 celých 780 litrů zavazadel, případně až 2150 litrů se sklopenými zadními sedadly a naložením po střechu.

Opel Grandland X.
Opel ukázal nový Grandland X, je to převlečený Peugeot 3008

Jen pro porovnání, tuzemský konkurent v podobě Škody Kodiaq nabídne základní objem zavazadelníku 650 litrů, sedmimístné Mitsubishi Outlander potom 667 litrů. Oba vozy jsou přitom o přibližně 5 centimetrů kratší, než 5008.

Interiér nad očekávání

Přední část interiéru, kterou Peugeot již delší dobu nazývá i-Cockpit, zahrnuje především dva velké displeje na vrchní části palubní desky. Jeden je dotykový a věnovaný klasickým funkcím infotainmentu s navigací, ten druhý tkví přímo před řidičem a nahrazuje tradiční budíky.

Volant je pouze malý, uzpůsobený koukání na budíky z vrchu, a příjemným překvapením je volba použitých materiálů. Vnitřní prostor je moc hezky zpracován a nechybí ani pěkné přepínače, připomínající klávesy piana. Zpestřením je také výběr z dekorů dveří a palubní desky, zahrnující materiály obšité látkou.

Citroën C5 Aircross.
Citroën C5 Aircross oficiálně. Nové SUV je nejvýkonnějším Citroënem všech dob

Velké SUV s malými motory

Nabídka Peugeotu 5008 začíná základní výbavou Acces, která zahrnuje mimo jiné třeba čtení dopravních značek, manuální klimatizaci, digitální přístrojovou desku, tempomat s omezovačem rychlosti nebo LED denní svícení. Vyšší výbava Active přidává třeba varování před opuštěním jízdního pruhu, barevný dotykový displej, přední mlhovky, lepší rádio, automatické stěrače nebo sedmnáctipalcová kola.

K základní výbavě můžeme volit buď základní přeplňovaný benzínový tříválec 1.2 PureTech o výkonu 130 koní (96 kW), nebo nejslabší vznětový čtyřválec 1.6 BlueHDI o výkonu 120 koní (88 kW). S benzínovým motorem stojí 5008 ve výbavě Acces 545 000 korun, s naftovým 605 000 korun. Příplatek za třetí řadu sedadel je vždy stanoven na 20 000 korun.

Porovnáme-li tyto ceny opět se Škodou Kodiaq, která bude na tuzemském trhu vystupovat coby vůbec nejsilnější konkurent, zjistíme, že je Škoda s první částkou 677 900 korun dražší.

Na druhou stranu však v jejím případě dostaneme výkonnější benzínový čtyřválec 1.4 TSI o výkonu 150 koní (110 kW), ke kterému můžeme volit mezi manuální převodovkou s pohonem všech kol (5008 je vždy pouze s předním náhonem), nebo automatem a pohonem předních kol. Třetí řada sedadel do Kodiaqu stojí 21 500 korun.

Koncept Škoda Vision E.
Elektrická Škoda Vision E je konečně venku. Podívejte se

Kdo zatouží naopak po nejvýkonnější variantě, může si dopřát vrcholnou verzi s přídomkem GT. Ta se pyšní nejvýkonnější verzi dvoulitrového turbodieselu 2.0 BlueHDi o výkonu 180 koní, jehož 400 Nm točivého momentu se přenáší opět na přední kola skrze šestistupňovou automatickou převodovku.

Současně s motorem dostanete prakticky plnou výbavu, zahrnující třeba plně-LED světlomety, masážní sedadla, navigaci nebo kompletní sadu asistenčních systémů. Takto vybavená 5008 potom vyjde na nejméně 930 000 korun.

Na český trh vstupuje Peugeot 5008 již za pár dní, konkrétně 1. května.

Peugeot 5008: Ceny na českém trhu

Ceník nového Peugeotu 5008.Zdroj: Peugeot