Konkrétně vozy budou sloužit Ochranné službě jako doprovod zahraničních delegací, nejde tedy o nové dálniční stíhačky.

Audi S6 4.0 TFSI quattro nahradí starší doprovodná vozidla Audi A6 3.2 quattro. Pod kapotou nových strojů pracuje dvěma turbodmychadly přeplňovaný čtyřlitrový osmiválec o výkonu 450 koní, který roztáčí všechna kola. Akcelerace z klidu na stovku zabere jen 4,4 sekundy, maximální rychlost je u sériového vozu omezena na 250 km/h.

Čtěte také: Německý Volkswagen mění oficiální koncernový jazyk. Přechází na angličtinu

Policejní vozy jsou podle požadavků ochranné služby vybavené speciální kamerovou a spojovací technikou a dalšími prvky umožňujícími uplatnění práva v jízdě a bezpečnostními prvky zvyšujícími viditelnost těchto vozidel. "Tato vozidla budou využívána především jako doprovodná vozidla pro zahraniční delegace při jejich pobytu na celém území České republiky podle mezinárodních dohod," uvedl ředitel ochranné služby Jiří Komorous.

Ochranná služba Policie ČR především poskytuje ochranu a bezpečnostní dopravu chráněných ústavních činitelů České republiky a osob, kterým je po dobu jejich pobytu na území České republiky poskytována ochrana podle mezinárodních dohod. Letos ochranná služba zajistila celkem 240 bezpečnostních akcí. Z toho 81 se týkalo zahraničních delegací.

A co se stane se staršími doprovodnými audinami? Dosud by jich mělo být ve službě osm a postupně je prý převezme dopravní policie k silničnímu dohledu.