„Liberečtí kriminalisté doporučují, aby zájemci o motorová vozidla byli při uzavírání kupních smluv přes internet obezřetnější," uvedla mluvčí policie Ivana Baláková. Policie zároveň žádá veřejnost o spolupráci při identifikaci několika lidí.

Podvodníci podle mluvčí používají k zastření své totožnosti poupravené ukradené nebo nalezené občanské průkazy. Prostřednictvím inzerátů na internetových bazarových stránkách pak podvodně nabízí dobře vypadající vozy za nižší než obvyklou cenu na trhu. „Vysvětlují to například tím, že se majitelé aut chtějí zbavit proto, aby si koupili nová auta na ekologické alternativní pohony," uvedla Baláková.

Čtěte také: Poněkud drahý večer. Opilý řidič zdemoloval Ferrari 458 Speciale

Loni si například 43letý Liberečan chtěl tímto způsobem pořídit Audi A6 3.0 TDI, ale auto z Německa nikdy nedorazilo. „Podle instrukcí poslal částku 5600 eur (v přepočtu asi 151 tisíc korun) na účet a následně mu prodejce zaslal detailní informace související s uzavřenou smlouvou včetně ID zakázky, pod kterým může sledovat pohyb auta," sdělila mluvčí policie Ivana Baláková.

Podobných případů jsou desítky

Ani to však nepomohlo a auta se nedočkal. „Když muž nemohl transport svého vozidla na internetu dohledat, kontaktoval prodejce. Ten ho ovšem ujišťoval, že je vše v pořádku," dodala Baláková. Komunikace probíhala pouze prostřednictvím e-mailů psaných lámanou češtinou.

Prodejci se podle policejní mluvčí vydávali za Němce a auta měli údajně vozit právě z Německa. Kupující jim zaslal peníze na účet vedený u slovenské banky a poté dostal e-mailem detailní informace k uzavřené smlouvě a možnosti sledovat pohyb vozidla.

Posléze poškozený muž zjistil, že není sám, kdo podvodníkům naletěl.

Čtěte také: Když se chcete odlišovat. Vybíráme stylovky do 200 tisíc

Policie v celé republice řeší desítky podobných případů „Doporučujeme, aby zájemci o koupi aut byli při uzavírání kupních smluv přes internet obezřetnější," apeluje mluvčí.

Podle ní by si lidé měli dát pozor především na podezřele levná vozidla a nenechat se přesvědčit argumenty, že se ho chce původní majitel zbavit proto, aby si koupil auto na alternativní pohon.

„Při nápadném nepoměru kvality a ceny vozidla by se lidé měli mít spíše velmi na pozoru. Obecně pak platí, že pokud kupující nevidí vozidlo a prodávajícího osobně, uzavírá rizikový obchod," dodala mluvčí.

V této souvislosti policie žádá veřejnost o pomoc při identifikaci osob na fotografii.

„Pachatelé používají k zastření své vlastní totožnosti poupravené, odcizené nebo nalezené občanské průkazy," upozornila Baláková.