Smysl těchto teček zjišťoval server Jalopnik.com - a našel hned několik důvodů. Vezměme to pěkně popořadě.

Celistvý černý pruh na okrajích zaprvé chrání použité lepidlo, kterým je okno připevněno ke karoserii. Speciální keramická barva je při výrobě okna doslova zapečená k povrchu a tvoří tak nepropustný štít, bez něhož by lepidlo trvalým působením UV slunečních paprsků ztrácelo na svých vlastnostech.

Čtěte také: Proč mají některé pneumatiky „vousky" a jiné ne? A k čemu jsou?

Keramická barva také zajišťuje lepší přilnavost lepidla k povrchu okna. Poslední funkcí černého pruhu je pochopitelně i zamaskování okrajů, na nichž je lepidlo naneseno v místech připevnění ke karoserii.

Přechod do plochy černých teček a jejich pozvolné ztrácení má významů taktéž několik. Při výrobě oken je jeho konečné prohnutí udáváno až v posledních fázích celého procesu. Černá keramická barva se zahřívá mnohem rychleji a při tvarování tak pole černých teček lépe vyrovnává rozdílné teploty a zabraňuje tak nechtěným deformacím.

Ilustrační foto.Zdroj: gtsturgeon/reddit.com

Poslední dva významy si pak určitě dokáže představit každý. Jednak jde o vzhled – pozvolný přechod plochy okna vůči karoserii vypadá díky černým tečkám a pruhu prostě lépe.

Mimochodem taky někdy nemusí jít zrovna o tečky, třeba Ford u modelu F-350 ve speciální verzi Harley-Davidson použil místo teček obrysy loga slavného výrobce motorek.

Nakonec mají tečky také stínicí efekt, určitě jste si totiž všimli, že největší počet teček najdete v místech kolem vnitřního zpětného zrcátka, stínítek a jednoduše míst, kde je lepší potlačit přímý svit slunce či jiného osvětlení.