Celkem 40 % dotázaných žen řídí denně, dalších 21 % jednou týdně, 14 % v ještě delších intervalech a čtvrtina prakticky vůbec. Danému rozložení v zásadě odpovídá i to, za jaké řidičky se ženy považují.

Necelých 13 % si myslí, že jsou za volantem výborné, naopak přibližně 16 % se považuje za věčné začátečnice. 31 % se potom považuje za průměrně dobré.

Co si řidičky myslí o mužích?

Zajímavý je však náhled na vztah mezi ženami a muži na silnici. Celkem 77 % dotázaných žen odpovědělo, že podle nich řidičské schopnosti nezávisí na pohlaví.

Dvě třetiny dotazovaných žen jsou ale přitom přesvědčeny, že řídí oproti mužům bezpečněji. 44 % si myslí, že jsou muži za volantem často ovládáni svým egem a 29 %, že přeceňují své řidičské dovednosti.

Čtvrtina žen je potom přesvědčena, že muži neuznávají svou chybu ve chvíli, kdy se jí dopustí.

Ilustrační foto.
Tohle je 10 nejotravnějších chyb českých řidičů. Neděláte je taky?

Nadpoloviční většina žen si myslí, že jsou muži lepší při drobných opravách automobilu či výměně pneumatiky a 20 % přiřklo mužům lepší schopnosti při parkování. Jen podle necelých 12 % jsou muži lepší při řešení krizových situací.

Největší slabinou žen je prý zmatkování

Šestina dotázaných žen si myslí, že se ženy nechají od mužů na silnici uzurpovat a další šestina je přesvědčena, že ženy za volantem žádnou slabinu nemají. 46 % pokládá za největší ženskou slabost při řízení zmatkování a nepředvídatelné chování v krizové situaci.

Fiat 500 v Úpravě Ellenator.
Šílenost? Tahle firma dělá z normálních aut tříkolky o výkonu 20 koní, proč?

Není velkým překvapením, že se většina žen odmítá zažité předsudky. Polovině žen vadí „šovinistické" poznámky a zpochybňování jejich řidičského umění.

Mnoho žen také rozporuje, že by se za volantem chovaly hystericky nebo zmatečně, ačkoliv jak je uvedeno výše, téměř polovina považuje tyto vlastnosti za největší slabinu. Je tedy poměrně zřejmé, že ženy u sebe v mnoha případech pozorují přisuzované nedostatky, ale vadí jim spíše přezíravý pohled mužů.