Vyplývá to z jejich vyjádření pro ČTK.

„Motoristé zájem o přezutí na zimní pneumatiky opravdu mají. Vytíženost servisů je však město od města jiná. Proto doporučujeme všem potenciálním zákazníkům zavolat na jejich vybranou pobočku a prověřit si možnosti přezutí přímo v servisu,“ uvedla marketingová manažerka sítě BestDrive Magda Pančochová.

Část pneuservisů bude mít otevřeno i v pátek, kdy je státní svátek. Například pražský pneuservis Krejcárek bude mít 28. října normální páteční otevírací dobu.

Ceny přezutí se u servisů citelně liší. Zatímco například v Plzni u společnosti Carwest lze vůz na zimní gumy přezout za 490 korun, v Praze na Krejcárku je to u litých kol dvojnásobek.

Lidé, kteří se rozhodli zimní pneumatiky teprve koupit, mohou mít potíže se sehnáním vybraného rozměru, především v nižších cenových relacích. U typů, které ještě nejsou vyprodané, zase mohou narazit na až o pětinu vyšší cenu než například před dvěma měsíci. Pneumatiky zdražuje růst cen surovin, ale i jejich nedostatek na trhu.

Kritický je v současnosti nedostatek takzvaných zátěžových plášťů pro dodávkové vozy. „Již třetí týden sháním marně pneumatiky na dodávku. V podstatě není šance je v současnosti v Česku sehnat,“ řekl ČTK soukromý dopravce Lubor Mahulík.

Některé firmy, které si naopak zajistily dostatek zimních pneumatik včas, je nyní využívají jako konkurenční výhodu. Například největší tuzemská síť autobazarů AAA Auto nyní nabízí všechny vozy se zimním obutím.

Povinnost přezouvat na zimní pneumatiky v případě, že je na silnicích sníh, led nebo námraza, nebo je lze očekávat, ukládá motoristům nově od listopadu do března novela silničního zákona.

Čtěte také:
Pneuservisy čekají nápor přezouvání do konce měsíce
Auto přezujte hned, gumy budou dražší a nedostupné
Servisy přezouvají jedno auto za druhým