U jiných modelů je to běžně deset až 12 týdnů. Dodací lhůty kodiaqu prodlužuje to, že lidé stojí hlavně o verzi vozu v nejvyšší výbavě, kterou si mohou nechat upravit podle svého přání. Vyplývá to z informací prodejců a automobilky.

"Aktuální dodací lhůty se pohybují v řádu několika měsíců, u některých variant to může být i déle. To je však stále akceptovatelná doba s ohledem na náběhovou křivku vozu a fakt, že více než 90 procent vozů se objednává v individuální konfiguraci, na rozdíl od konkurenčních skladových vozů jiných značek," řekl ČTK Zdeněk Štěpánek z oddělení korporátní komunikace Škody.

Čtěte také: První kilometry se Škodou Kodiaq: Medvěd z Kvasin nadchne komfortem a prostorem

Škoda eviduje tři dny před oficiálním zahájením prodeje 3000 objednávek na Kodiaq. Letos vyrobí ve svém závodě v Kvasinách na Rychnovsku zhruba 70 000 vozů, v dalších letech o 5000 více. Z dosud získaných objednávek vyplývá, že nejžádanější verzí bude vůz s naftovým motorem 2.0 TDI o výkonu 190 koní (140 kW) a pohonem všech kol ve výbavovém stupni Style.

Čtěte také: Prezident ve Vrchlabí otestoval nový Kodiaq. Chce ho

Auto se prodává v rozmezí 670 000 do 1,2 milionu korun, kupci jsou zpravidla muži a firmy. Preferují dražší výbavu, například kožené potahy, nejčastěji si vybírají šedou metalízu.

Prodejci už vozy v salonech mají, mohou je ale představit až 22. února, kdy bude prodej zahájen. Kromě delší dodací lhůty by jistým problémem mohlo být také omezené množství exemplářů pro český trh.