Psal se březen roku 2005 a stánek Škody na ženevském autosalonu hostil koncept, který u mladoboleslavské automobilky neměl obdoby. Vůz byl pojmenován prostě a jednoduše Škoda Yeti I (fotky najdete v galerii) a jednalo se o vizi kompaktního SUV obdařeného netradičním funky vzhledem a taky futuristickým interiérem.

O design se postaral Thomas Ingenlath, tehdejší šéfdesigner Škody, dnes zastávající tuto roli u Volva.

Studie opravdu předznamenala produkční auto

Interiér se do finální produkční verze sice nepřenesl a chybělo i pár dalších designových prvků z konceptu, nicméně celková silueta auta se na finálním modelu opravdu objevila. Prakticky totožný je s původním konceptem i vzhled přední masky, kde Fabii podobné světlomety doplňují ještě kruhová světla.

Čtěte také: Nová Škoda Octavia dorazí v roce 2020, bude větší a prostornější. A co design?

Škoda se však do představení sériového Yetiho nehrnula a v září 2005, jen pár měsíců po uvedení prvního konceptu, ukázala ještě Yeti 2. Tentokrát se jednalo o správně praštěný oranžový kabriolet, kombinující pevný střešní díl vpředu s plátěnou stahovací střechou vzadu.

Po dvojici konceptů se však po Škodě Yeti na nějakou dobu slehla zem. Škoda se rozhodovala jako na houpačce mezi tím, jestli sériový Yeti bude či nikoliv. Sériová verze se měla nakonec dostavit na autosalon ve Frankfurtu v září 2009, ovšem z tohoto plánu sešlo a Yeti svůj nástup dokonce urychlil. Finální verze se světu ukázala na březnové Ženevě téhož roku.

Má blízko k Octavii

Škoda tedy vstoupila do segmentu trhu, který pro ni byl do té doby neprobádaný. Zvolila k tomu vcelku jednoduchý recept. Yeti stojí na platformě PQ35 v úpravě, kterou využívala Octavia Scout druhé generace. Při zachování rozvoru je ovšem Yeti o celých 35 centimetrů kratší, což znamená zkrácené převisy a zlepšené schopnosti v terénu.

Světlá výška 180 mm spadá do běžného standardu třídy, ve které se objevuje třeba Nissan Qashqai, Dacia Duster nebo větší a dražší koncernový Volkswagen Tiguan. Yeti se začal montovat v květnu 2009 ve výrobním závodě v Kvasinách.

Čtěte také: Lidé si utahují ze jména Karoq. Škodě navrhují jiné názvy, třeba Kardiaq a Svejq

Pochvaly sklidil i tam, kde je nikdo nečekal

Úspěchy nové Škody na sebe nenechaly dlouho čekat. Už v roce 2009 dostal Yeti od britského magazínu Top Gear titul Family Car of the Year (rodinné auto roku) a v letech 2010 a 2011 jej ocenily také časopisy Auto Express a Offroad Magazine.

Největší pochvala ovšem přišla od Jeremyho Clarksona, který v šestnácté sérii televizního Top Gearu vůz otestoval a prohlásil, že se jedná o jedno z nejlepších aut na světě. Yeti v rámci testu klimatizace projížděl hořící budovou, závodil proti Ferrari na rekonstruovaném okruhu v Doningtonu, probíhali jím hasiči a nakonec na něm přistál vrtulník.

Coby nejsledovanější motoristický pořad světa dopřál Top Gear Yetimu takovou reklamu, o které se mu ani nesnilo.

Zdroj: Youtube

Čtěte také: VIDEO: Nástupce Yetiho byl přistižen při testech na dálnici. Prohlédněte si ho

V roce 2013 si Yeti prošel faceliftem, při kterém obdržel především nový vzhled přední masky. Zdvojené světlomety zmizely a vznikly dvě verze: standardní a "terénní" Outdoor, později dorazilo také stylové provedení Monte Carlo s černými designovými prvky. V rámci faceliftu se objevily nové možnosti v oblasti výbavy a verze s pohonem všech kol dostaly Haldex páté generace.

Po modernizaci se pak Yeti také stal první škodovkou se zadní parkovací kamerou.

V souvislosti s Yetim stojí za zmínku ještě studie Yeti Xtreme, kterou Škoda představila v roce 2014 na tradičním srazu GTI u jezera Wörthersee. Vpravdě extrémní Yeti se dočkal výškově stavitelného podvozku, interiéru se čtyřmi závodními skořepinami a mnoha dalších designových změn a specialit.

Co bude dál?

Navzdory původním obavám se tedy o Yetim dá mluvit jako o velmi úspěšném modelu značky. Už v červnu 2011 slavila Škoda 100 000 vyrobených kusů, v říjnu 2015 pak půl milionu. Do statistik se tak Yeti zapsal jako jeden z nejprodávanějších modelů svojí třídy.

Nyní tedy nezbývá než čekat, co přinese budoucnost. Ať už se bude nový model jmenovat Yeti, Karoq či nějak úplně jinak, je jasné, že bude mít na co navazovat.